Το τελικό ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και την τελική διαμόρφωση του ποσοστού στις 31/12/2022. Για τον λόγο αυτόν, η όποια αύξηση δεν θα πιστωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες καταβάλλονται στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά από τις συντάξεις Μαρτίου (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023) διότι θα πρέπει πρώτα να κλείσει ημερολογιακά η χρονιά και να οριστικοποιηθεί το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού και θα πρέπει να γίνει από τον ΕΦΚΑ η σχετική αναπροσαρμογή.
Η αύξηση των συντάξεων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δύο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.
Η αύξηση της Εθνικής Σύνταξης, ωστόσο, που είναι σταθερού ποσού για όλους, θα επηρεάσει τόσο τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν – όπως έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση – από 1/1/2023, όσο όμως και τις συντάξεις που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η Εθνική Σύνταξη συνιστά τη βάση υπολογισμού του ποσού της σύνταξης για όλους. Ετσι και οι συντάξεις που θα εκδοθούν από το 2023 και μετά θα έχουν αυξημένη βάση υπολογισμού, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά.
Για παράδειγμα, αν η αύξηση των συντάξεων κλειδώσει στο 7% τότε θα αυξηθεί 7% η Εθνική Σύνταξη και 7% η ανταποδοτική σύνταξη. Με αυτό το σενάριο, η Εθνική Σύνταξη που είναι σήμερα στα 384 ευρώ με 20ετία και στα 346 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης θα αυξηθεί στα 411 ευρώ για όσους δικαιούνται πλήρη Εθνική Σύνταξη (πάνω από 20ετία ασφάλισης) και 370 ευρώ για όσους φεύγουν με 15ετία.
Ως προς το ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξή τους, αυτοί είναι οι εξής:
- Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά).
- Οσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης.
- Αυτοί που θα δουν λογιστική και όχι πραγματική αύξηση θα είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13/5/2016), οι οποίοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.
cnn/pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πέθανε στα 48 του ο ηθοποιός Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ – Ήταν ο πρωταγωνιστής του «Dawson’s Creek»
- Ιταλία: Αυστηρότερα μέτρα της κυβέρνησης Μελόνι για το μεταναστευτικό – Θα χρειαστεί, όμως, η έγκριση του κοινοβουλίου
- Θαλαμηγός προσάραξε στην Ελαφόνησο: Σώοι στη στεριά μεταφέρθηκαν οι επιβαίνοντες από το Λιμενικό
- Θεσσαλονίκη : Συλλαλητήριο για τις συλλογικές συμβάσεις – Συμβολική κατάληψη του ΕΚΘ
- Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας “ξαναζωντανεύει”: Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν μέρος της χαμένης κεντρικής πύλης – ΦΩΤΟ
- «Ως δύο γείτονες και σύμμαχοι» – Τι εννοεί ο Ερντογάν με την ανάρτησή του;
- Σε “Red Code” η Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω της επιδείνωσης του καιρού
- Πότε θα γίνουν εκλογές στην Ουκρανία; Τι απάντησε ο Ζελένσκι
- Η Αθήνα γιόρτασε την Κινεζική Πρωτοχρονιά και μεταμορφώθηκε σε… Chinatown – Δείτε εικόνες
- Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις εκκένωσαν τη βάση Αλ Τανφ









