ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Έλληνες πιλότοι αποδεδειγμένα είναι ίσως οι κορυφαίοι στο ΝΑΤΟ.

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Στρατιωτικό καταδιωκτικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου SU-34 και δύο βαριά βομβαρδιστικά τύπου Su-30M2 κατά την διάρκεια τακτικών ασκήσεων της πολεμικής αεροπορίας και της αντιαεροπορικής άμυνας τη Νότιας στρατιωτικής περιφέρειας προσγειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομο, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο διοικητής περιφέρειας Βαντίμ Αστάφιεφ.

Ραγδαίες εξελίξεις στην αναβάθμιση του στόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού, προμηνύει η τελευταία συνάντηση των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Naval Group. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert, έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων, γαλλική "βόμβα" καθώς προτάθηκε η απόκτηση της υπό-ναυπήγηση- stealth υπερφρεγάτας BELH@RRA, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το αργότερο στους προσεχείς δεκαοκτώ μήνες.

Οπως είχε αποκαλύψει το OnAlert για τη χρηματοδότηση της προμήθειας της νέας φρεγάτας του Ελληνικού Στόλου, δεν προκύπτει δημοσιονομική επίπτωση καθώς στην τελευταία συνάντηση Τσίπρα - Μακρόν, συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να αιμοδοτηθεί οικονομικά από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην απόκτηση δυο συν δυο φρεγατών είτε BELH@RRA, είτε των τύπων Fremm, Gowind.

Στη συνάντηση της Τρίτης, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατέστησαν σαφή προς τους Γάλλους συνομιλητές τους,την ελληνική επιδίωξη η κατασκευή είτε μέρος της είτε εξ' ολοκλήρου να γίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του γαλλικού χρέους από τα προγράμματα SMPs ANFAs, θα καταλήξει τελικά στην Ελλάδα δίνοντας και την απαραίτητη οικονομική ένεση στα Ελληνικά Ναυπηγεία. "Θα δημιουργηθούν και θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Και σήμερα πιέσαμε πάρα πολύ προς την κατεύθυνση αυτή. Στο να έχουμε ελληνική συμμετοχή κατά το δυνατόν μεγαλύτερη" τόνιζαν χαρακτηριστικά στο OnAlert.

 

Πρόγραμμα 2+2

Η πιο διστακτική, όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προοπτική αφορά στην απόκτηση δυο φρεγατών με οψιιόν για ακόμη δυο. Ωστόσο η απαίτηση αυτή είναι αρκετά πρώιμη και η τελική θα είναι αυτή που θα επιβάλλει, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο επιχειρησιακός φορέας. Θα το δηλαδή τα επιτελεία.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που υπογράμμιζαν είναι η αποφασιστικότητα που υπάρχει για την προώθηση του προγράμματος, με δεδομένη και την διευκόλυνση που παρέχει η μέθοδος χρηματοδότησης. Μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας ειδικά των φρεγατών BELH@RRA θα έδενε, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου, γάντι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα "για την ΑΟΖ, τα 12 μίλια και την εξόρυξη υδρογονανθράκων".Βήματα που όπως σημείωνε απαιτούν ναυτική παρουσία.

Άλλωστε όπως έλεγε χαρακτηριστικά, είναι πολυ θετικό το γεγονός ότι η φρεγάτα BELH@RRA δεν είναι ένα πλοίο που είναι στα σχέδια, αλλα πρόκειται να βγει στη θάλασσα μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ πάντως στη νέα συνάντηση τους, περί τις αρχές του ερχόμε Μαρτίου, με τα στελέχη της Γαλλικής εταιρείας, θα κάνουν εισαγωγή σε τεχνικά θέματα.

Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά. Το πλέγμα κριτηρίων που έχουν τεθεί, θέλει τη νέα φρεγάτα να είναι πολλαπλού ρόλου, δηλαδή και ανθυποβρυχιακή και για επιφάνεια αλλά κυρίως να έχει τη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.

onalert

Κάθε άλλο παρά συνηθισμένες είναι οι ασκήσεις που διεξάγονται και φέτος στην ρωσική επικράτεια

ΒΙΝΤΕΟ:

Το κατάλυμα

Τα βασικά στοιχεία της επιβίωσης οποιουδήποτε είναι τα εξής: Νερό, τροφή, φωτιά, κατάλυμα. Στον τομέα κατάλυμα θα μπορούσαμε να περιλάβουμε και την ένδυση γενικά, καθώς αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνάς μας απέναντι στα στοιχεία της φύσης, με πρώτη γραμμή το καταφύγιο και δεύτερη τη φωτιά. Εδώ θα δούμε εντελώς περιληπτικά μερικούς τύπους καταφυγίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την επιβίωση στη φύση (δεν πραγματευόμαστε επιβίωση σε αστικά περιβάλλοντα).

       Γενικά για τα καταφύγια

       Η βασική χρήση του καταφυγίου είναι να μας κρατήσει ασφαλείς από το ψύχος, τη βροχή, την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα το καλοκαίρι, καθώς επίσης και από φυσικούς ή ανθρώπινους εχθρούς. Θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη, τα καταφύγια είναι μικρά σε μέγεθος (με ότι αυτό συνεπάγεται για την χαμηλή παρατηρησιμότητα που ζητούμε), κάνουν συνήθως μόνο για ύπνο, καθώς λόγω περιορισμένου χώρου δεν μπορούμε να σταθούμε μέσα τους όρθιοι ή καθιστοί, και δεν χωρούν κάποια εστία φωτιάς. Στη δεύτερη, είναι μεγαλύτερα, μπορούν να γίνουν τρόπον τινά τα σπίτια μας, καθώς μπορούμε να κάνουμε αρκετές εργασίες εντός τους, και φυσικά μπορούμε να διατηρήσουμε μια εστία μέσα τους.

      Για καταστάσεις επιβίωσης δεν συνίστανται μεγάλα καταφύγια που χτυπούν στο μάτι από μακριά. Οτιδήποτε δεν είναι ή δε μοιάζει τμήμα του περιβάλλοντος, επίσης απορρίπτεται. Για παράδειγμα οι –πολύ καλές κατά τα άλλα- ορειβατικές σκηνές, που όμως σχεδόν πάντα βγαίνουν σε φωτεινά χρώματα. Αυτό θα είχε νόημα μόνο αν χαθούμε στα χιόνια, οπότε μια πορτοκαλί σκηνή θα έδειχνε τη θέση μας στους διασώστες. Τώρα όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι τύποι των καταφυγίων ή των εν δυνάμει καταφυγίων είναι άπειροι, και ο καθένας μπορεί να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει.

       Η σκηνή

 

      Είναι το πιο συνηθισμένο μοντέλο καταφυγίου, με σημαντικά όμως ελαττώματα. Το κυριότερο είναι το βάρος που προστίθεται στο σακίδιό μας, ταυτόχρονα με τον όγκο της. Υπάρχουν και ελαφρότερες σκηνές ή ακόμα και τα λεγόμενα bivvy, τα οποία όμως συνήθως δεν θα είναι ούτε βολικά, ούτε πρακτικά. Περιττό να αναφέρουμε ότι εστία ούτε κατά διάνοια δε χωρά μέσα τους, οπότε φανταστείτε τον εαυτό σας στο κρύο χειμώνα να πρέπει να κοιμηθείτε με την εστία να είναι μακριά σας. Οι πιο μεγάλες σκηνές πάντως, μπορούν να χωρέσουν περισσότερα άτομα ή πράγματα μέσα τους, ακόμη και μια αυτοσχέδια εστία (βλέπε Δελφικός Οδηγός Επιβίωσης), με αντίτιμο πάντως το βάρος που αναφέραμε πιο πάνω, και την αδυναμία να χρησιμοποιηθούν σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις ή περίεργη διαμόρφωση (πχ πυκνά δέντρα, κατωφέρεια κτλ).

 

      Τα αυτοσχέδια καταφύγια

 

      Είναι η πεμπτουσία του τομέα «καταφύγιο» κατά την επιβίωση και οι επιλογές και τα σχέδια είναι κυριολεκτικά άπειρα. Μπορείς να φτιάξεις καταφύγιο με φύλλο νάυλον και κλαδιά, ή μόνο με κλαδιά, ή χρησιμοποιώντας και πέτρες, ή εκμεταλλευόμενος ένα μεγάλο βράχο ή πεσμένο κορμό, ή, ή, ή… Τα υλικά για τη κατασκευή είναι τριγύρω, είναι δωρεάν και συνήθως δεν θα δυσκολευτούμε πολύ για να το φτιάξουμε. Οι Έλληνες έτσι και αλλιώς, στη πατέντα είμαστε μάστορες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε περισσότερο για τον τομέα αυτόν, γιατί απλά δεν θα καλυφθεί ποτέ το πλήθος των ιδεών και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το μόνο που μπορούμε να σημειώσουμε είναι η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καταφύγιο στα μέτρα μας, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής. Για παράδειγμα, δεν μας εμποδίζει ένα πυκνά δασωμένο σημείο, αντιθέτως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ιδιότητά του αυτή προς όφελός μας. Μπορούν να πάρουν όποιο μέγεθος επιθυμούμε, ικανά ακόμη και να φιλοξενήσουν μια μικρή φωτιά μέσα τους (αν είναι αρκετά ψηλά και φαρδιά). Να θυμόμαστε πάντως την παραλλαγή και κάλυψη του καταφυγίου! Γεωμετρικές κατασκευές «κάνουν μπαμ» από μακριά μέσα στην ακανονιστία των σχημάτων που επικρατούν στη φύση.

       Μικρά σπήλαια

       Είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, αλλά αν τύχει και βρούμε κάποιο απόμερο και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Ο λόγος βέβαια για μικρά σπήλαια (ουσιαστικά κοιλώματα σε βράχους), ικανά να χωρέσουν έναν άνθρωπο καθιστό ή και ξαπλωμένο, και όχι για μεγάλα σπήλαια (τα οποία ούτως ή άλλως είναι σπάνια και θα γίνουν… πόλος έλξης). Έχει το πλεονέκτημα του ότι δεν χρειάζεται εργασία και μόχθο για τη κατασκευή του, καθότι είναι έτοιμο, εκτός ίσως από κάποιον ανεμοφράκτη στην είσοδο. Όπως φαίνεται στην εικόνα, η φωτιά καλό είναι να μπαίνει στο βάθος, δίπλα στο τοίχωμα, ώστε ο καπνός να «γλείφει» την οροφή και να εξέρχεται, χωρίς να έρχεται πάνω μας. Προσοχή στα ζώα! Επειδή αποτελούν ουσιαστικά μεγάλες σχισμές βράχου, δεν είναι απίθανο να υπάρχει κάποιο ερπετό ή ποντίκι στις μικρές σχισμές του.

 

      Ανθρωπογενείς κατασκευές

 

       Δεν θα συναντήσουμε συχνά ερείπια παλιών κτιρίων στην ύπαιθρο, αλλά αν τύχει και βρούμε κάποιο που να το έχει φάει ο χρόνος και η βλάστηση, μπορεί να φανεί χρήσιμο. Οι πεσμένες πέτρες αποτελούν υλικό για τοιχοποιία και με ένα πρόχειρο κάλυμμα από νάυλον ή κλαδιά έχουμε και μια σκεπή. Είναι όμως σπάνιες τέτοιες κατασκευές. Μπορεί κάποιος να συναντήσει ένα εγκαταλελειμμένο παλιό φυλάκιο, αν βρίσκεται κοντά στα σύνορα, ή κάποιον παλιό νερόμυλο, ή κάποιο πρόχειρο κτίσμα βαθιά στο δάσος από τον εμφύλιο, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μας. Έτσι και αλλιώς, εκτός από τον κίνδυνο σκορπιών και φιδιών ανάμεσα στις πέτρες, υπάρχει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος το μέρος να είναι γνωστό και «επισημασμένο» και σε άλλους, που μπορεί να μην έχουν και τόσο φιλικές διαθέσεις…

       Παλιές οχυρώσεις

 

      Ο πιο παράξενος τύπος καταφυγίου. Το θέμα είναι ότι σαν καταφύγιο σχεδιάστηκε, και μάλιστα έπρεπε να είναι και αθέατο στη παρατήρηση. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά σε ακριτικές περιοχές, όσο και σε περιοχές που ταλανίστηκαν από τον εμφύλιο, υπάρχουν διάσπαρτα ξεχασμένα υπόγεια παρατηρητήρια, πολυβολεία κτλ. Συνήθως τα έχουν καλύψει θάμνοι και βάτα, συμβάλλοντας περισσότερο στην απόκρυψή τους. Πολλά έχουν χώρο για έναν ξαπλωμένο άνθρωπο, αλλά συνήθως είναι πιο στριμωγμένα. Μπορούν πάντως να αποτελέσουν καταφύγιο ανάγκης.  

 ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ

Έτοιμη να γραφτεί είναι ακόμη μια σελίδα στην ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, από τα χέρια του εξειδικευμένο προσωπικού, των τεχνιτών και των στελεχών που εμπλέκονται στην επισκευή της φρεγάτας “Κανάρης” η οποία στις 2 Νοεμβρίου 2017, και κατά την επιστροφή της στο Ναύσταθμο, είχε προσαράξει στη νησίδα Αταλάντη στο Σαρωνικό Κόλπο.

Έγινε σήμερα στηn Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μας κάνει υπερήφανους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο!