• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υπ. Υγείας: Όχι σε χρήση μάσκας και γαντιών σε εξωτερικούς χώρους – Οι οδηγίες του ΠΟΥ

Υπ. Υγείας: Όχι σε χρήση μάσκας και γαντιών σε εξωτερικούς χώρους – Οι οδηγίες του ΠΟΥ

«Η αδιάκριτη χρήση είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο βλάβη παρά καλό» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας

Στο ζήτημα της χρήσης γαντιών μίλησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας πως «είναι λίγες οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό.

Όπως διευκρίνισε, η χρήση μάσκας δεν συστήνεται με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας, αλλά η επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα αυτό.

Ο κ. Τσιόδρας συμφώνησε με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σχετικά με τη χρήση σε κλειστούς χώρους για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω των ασυμπτωματικών.

“Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η απόσταση και η υγιεινή των χεριών. Δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας. Θα επανατοποθετηθούμε για τη γενική χρήση αν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο”.

Ανέφερε ακόμη πως “δεν συστήνονται οι μάσκες με βαλβίδα, είναι δε επικίνδυνες αν τις φοράει το γενικό κοινό, καθώς μπορούν και να διαδώσουν τη νόσο”.

Επιπλέον τόνισε πως δεν είναι αναγκαία η χρήση γαντιών σε εξωτερικές δραστηριότητες:

“Είναι για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, για τον γενικό πληθυσμό λειτουργούν σαν απόσπαση της προσοχής από τη σωστή υγιεινή” είπε και πρόσθεσε πως στις δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σχετικά με την ευρεία χρήση μάσκας από το γενικό κοινό, στην κοινότητα δηλαδή, τοποθετήθηκε πριν δύο ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η χρήση μασκών από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι:

·Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.

·Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.

·Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή και

·Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλα τα άτομα είναι αυτά που ήδη γνωρίζουμε:

·Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.

·Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.

·Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα.

·Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και

·Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.photo eurokinissi