Υγεία εγκεφάλου: Πώς βοηθάει το τσάι στη βελτίωση της μνήμης

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν δύο φλιτζάνια τσάι καθημερινά, προστατεύουν τα ζωτικά τους όργανα καθώς γερνούν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι δύο φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στην προστασία της μνήμης καθώς γερνάμε.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσικές χημικές ουσίες που περιέχονται στο τσάι, οι οποίες ονομάζονται φλαβανόλες, ενισχύουν τη δύναμη του εγκεφάλου και βοηθούν στη μνήμη και την ανάκληση.

Η επίδραση είναι ίδια, ανεξάρτητα αν προτιμάτε το μαύρο ή το λευκό τσάι.

Οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν πώς οι φλαβανόλες, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά και φρούτα, όπως τα μήλα και τα μούρα, καθώς και στο τσάι και το κρασί, επηρέασαν τη μνήμη 3.500 υγιών ηλικιωμένων άνω των 60 ετών.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα μελέτης λάμβαναν 500mg την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της τριετούς μελέτης, δόθηκαν στους συμμετέχοντες εργασίες ανάκλησης λέξεων για προκειμένου να ελέγχεται τη μνήμη τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι λάμβαναν φλαβονόλες είχαν κατά μέσο όρο 10,5% καλύτερη μνήμη.

Ο καθηγητής Gunter Kuhnle, από το Πανεπιστήμιο του Reading, εανέφερε ότι η κατανάλωση τσαγιού ήταν ο «ευκολότερος τρόπος» για να αυξηθεί η πρόσληψη των πολύτιμων αντιοξειδωτικών.

Και πρόσθεσε: «Δύο φλιτζάνια τσάι προσφέρουν πολλά στην υγεία. Είναι σημαντικό να πίνετε τσάι, ακόμη και με γάλα, καθώς δεν επηρεάζει την πρόσληψη φλαβανολών».

Ο Δρ. Scott Small από το Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ, είπε ότι η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Αν αυτό οφείλεται σε διαφορές στην κατανάλωση φλαβανολών, θα βλέπαμε ακόμη πιο σημαντική βελτίωση σε άτομα που αναπληρώνουν φλαβανόλες στα 40 και τα 50 τους» πρόσθεσε.

Το τσάι περιέχει πάνω από 5.000 φλαβονοειδείς ενώσεις, οι οποίες παίζουν ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση του περιβαλλοντικού στρες και στην προσέλκυση εντόμων για επικονίαση.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη της αρθρίτιδας, λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ανακάλυψαν ότι δύο ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας μπλοκάροντας τη δράση του ενζύμου που καταστρέφει τον χόνδρο.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη της τερηδόνας. Μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις των ΗΠΑ, έδειξε ότι τα βακτήρια που υπήρχαν στην οδοντική πλάκα σταμάτησαν να αναπτύσσονται όταν οι άνθρωποι ξέπλυναν το στόμα τους με μαύρο τσάι πέντε φορές για 30 δευτερόλεπτα σε διάστημα 15 λεπτών. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού αναφέρεται ότι καταπολεμούν την οδοντική πλάκα.

(με πληροφορίες από onmed. gr – mirror / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί