Ξηροί καρποί: Ποια ποσότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων παθήσεων

Η κατανάλωση μια χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα, μπορεί να μειώσει έως και κατά 22% τον κίνδυνο θανατηφόρων παθήσεων, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε στοιχεία από 89 επιστημονικά άρθρα σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών και της επίδρασή τους στην υγεία και αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικές παθήσεις αλλά και θνησιμότητα.

Ειδικότερα, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων ξηρών καρπών καθημερινά -περίπου μιας χούφτας- σχετίστηκε με 21% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκριτικά με εκείνους που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς. Ο κίνδυνος αφορά τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και θανάτου εξαιτίας της, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου λόγω εγκεφαλικού.

Όσοι τρώνε μια χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά, μειώνουν επίσης κατά 11% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και κατά 22% τις πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται ακόμα με σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου εξαιτίας αναπνευστικών ασθενειών, μολυσματικών παθήσεων και διαβήτη.

Η έρευνα εντόπισε αλλεργίες και σχετικές παρενέργειες από την κατανάλωση ξηρών καρπών μόνο στο 1-2% του ενήλικου πληθυσμού, μ.

Συνολικά, τα στοιχεία υποστηρίζουν τις διατροφικές συστάσεις για την κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών και σπόρων την ημέρα για άτομα που δεν έχουν αλλεργίες σε αυτά τα τρόφιμα.

Η έρευνα «Consumption of Nuts and Seeds and Health Outcomes Including Cardiovascular Disease, Diabetes and Metabolic Disease, Cancer, and Mortality: An Umbrella Review» δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Advances in Nutrition.

(με πληροφορίες από onmed. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί