Ξηροφθαλμία: Δείτε πώς μπορεί να προκληθεί αλλά και τρόπους αντιμετώπισης

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν κάποια στιγμή αίσθημα καύσου, δακρύρροια, κοκκίνισμα και φαγούρα τα οποία προκαλούνται από την ξηρότητα στα μάτια.

Η ξηροφθαλμία αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή όταν τα παραγόμενα δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά.

Τα δάκρυα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών, καθώς συμβάλλουν στην ύγρανση και τη λίπανσή τους, τα τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο ενώ ταυτόχρονα καθαρίζουν την επιφάνειά τους.

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να εκδηλώσουν σύνδρομο ξηροφθαλμίας, αλλά είναι πιο συχνό στις γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ξηροφθαλμίας:

Ο ρόλος του τόπου διαμονής

Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση του συνδρόμου ξηροφθαλμίας είναι πιθανότερη σε όσους ζουν σε αστικά κέντρα με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μία από αυτές είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και είχε δείξει πως οι κάτοικοι του Σικάγου και της Νέας Υόρκης είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με το σύνδρομο, σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε επαρχιακές περιοχές. Αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου ξηροφθαλμίας διατρέχουν και όσοι ζουν σε μεγάλο υψόμετρο, όπου τυπικά ο αέρας είναι πιο ξηρός. Αν λοιπόν ζείτε σε μολυσμένο ή ξερό αέρα, πρέπει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να προσθέτετε υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου

Ο καπνός είναι ιδιαίτερα ερεθιστικός για τα μάτια με ξηροφθαλμία, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα μάτια σας

Η εργασία στον υπολογιστή, καθώς και το πολύωρο διάβασμα ή η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία, καθώς το βλέμμα είναι «καρφωμένο» σε ένα σημείο και έτσι δεν βλεφαρίζουμε όσο συχνά χρειάζεται. Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, είναι σημαντικό να κάνετε διάλειμμα κάθε 10 λεπτά για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Τεχνητά δάκρυα

Να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεστε. Αν σας είναι απαραίτητα συχνότερα από μία φορά κάθε 2 ώρες, προτιμήστε όσα δεν περιέχουν συντηρητικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα ιχθυέλαια (π.χ. στο μουρουνέλαιο) και στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο τόνος κ.λπ., είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμα για τα μάτια και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Προφυλαχθείτε από τις έντονες καιρικές συνθήκες

Ο χειμώνας ευνοεί την εμφάνιση συνδρόμου ξηροφθαλμίας ή εξάρσεων του συνδρόμου, επειδή η υγρασία της ατμόσφαιρας πέφτει στη διάρκειά του λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν εκτεθειμένοι στην (αποξηραντική) κεντρική θέρμανση. Αν εκτείθεστε σε δυνατό αέρα, προσπαθήστε να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου, καθώς οι ριπές του αέρα προκαλούν ξηροφθαλμία.

(με πληροφορίες από onmed. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί