Βρήκαν τρόπο να εντοπίζουν την άνοια χρόνια πριν τα συμπτώματα; Η “υπογραφή” της στη μαγνητική τομογραφία

Συγκρίνοντας τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ατόμων με και χωρίς άνοια, οι ερευνητές εντόπισαν μια ακριβή «υπογραφή» που μπορεί να σηματοδοτήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο πέντε έως 10 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ο νέος βιοδείκτης θα μπορούσε να παρέχει έγκαιρη διάγνωση, επιτρέποντας σε θεραπευτικές παρεμβάσεις να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου.

Ο εντοπισμός ενός βιοδείκτη ή υπογραφής της άνοιας που μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλους πληθυσμούς σε κίνδυνο έχει προφανή πλεονεκτήματα για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αυτό ώθησε ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UT Health San Antonio), σε συνεργασία με το UC Davis και το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, να ψάξουν χιλιάδες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να εντοπίσουν έναν ακριβή βιοδείκτη άνοιας που εμφανίζεται από πέντε έως 10 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

«Με τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου, βρισκόμαστε σε καλύτερο χρονικό διάστημα για θεραπευτικές παρεμβάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής και για καλύτερη παρακολούθηση της υγείας του εγκεφάλου για τη μείωση της εξέλιξης της άνοιας στα άτομα», δήλωσε η Claudia Satizabal, επικεφαλής και αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 1.146 συμμετεχόντων από τη συνεχιζόμενη μελέτη, Framingham Heart Study (FHS) και 513 συμμετεχόντων από το Ερευνητικό Κέντρο Νόσου Αλτσχάιμερ του UC Davis (UCD-ADRC). Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 70 έως 74 ετών, κατά μέσο όρο, τη στιγμή των μελετών MRI.

«Γυρίσαμε πίσω και εξετάσαμε τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που έγιναν 10 χρόνια νωρίτερα, και στη συνέχεια τις ανακατέψαμε για να δούμε αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε ένα μοτίβο που διέκρινε αξιόπιστα όσους εμφάνισαν αργότερα άνοια από εκείνους που δεν εμφάνισαν άνοια», δήλωσε ο Sudha Seshadri, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές έψαχναν ειδικά για διαφορές στο πάχος της φαιάς ουσίας του φλοιού του εγκεφάλου, συγκρίνοντας αυτούς τους συμμετέχοντες με άνοια με συμμετέχοντες που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο που είναι γνωστό ότι παραμένουν γνωστικά υγιείς για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη μαγνητική τομογραφία. Ο φλοιός, το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, είναι πλούσιος σε φαιά ουσία και χωρίζεται σε πολυάριθμες λειτουργικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, τη λογική, τις αισθήσεις και τη γλώσσα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν συνεπή μεταξύ των πληθυσμών. Γενικά, οι παχύτερες κορδέλες από φλοιώδη φαιά ουσία συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας για κάθε αιτία και νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι λεπτότερες κορδέλες συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο. Παρατήρησαν επίσης σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ αυτής της υπογραφής άνοιας και της γνωστικής λειτουργίας. Το μεγαλύτερο πάχος του φλοιού συσχετίστηκε με καλύτερες μετρήσεις της επεισοδιακής μνήμης και της γενικής γνωστικής λειτουργίας στην ομάδα της Μασαχουσέτης και καλύτερη επεισοδιακή μνήμη και εκτελεστική λειτουργία στην ομάδα της Καλιφόρνια.

«Το μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το έγγραφο είναι ότι, εάν μπορούμε να το αναπαραγάγουμε σε πρόσθετα δείγματα, το πάχος της φαιάς ουσίας του φλοιού θα είναι ένας δείκτης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εντοπίσουμε άτομα με υψηλό κίνδυνο άνοιας», είπε ο Satizabal. «Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επικύρωση αυτού του βιοδείκτη, έχουμε κάνει μια καλή αρχή. Η σχέση μεταξύ του να γίνεται πιο λεπτό το πάχος της φαιάς ουσίας και του κινδύνου άνοιας υπήρξε ίδια σε διαφορετικές φυλές και εθνοτικές ομάδες».

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πάχος του φλοιού δεν συσχετίστηκε με τη γενετική, κάτι που θα μπορούσε να είναι καλό.

«Εξετάσαμε το APOE4, το οποίο είναι ένας κύριος γενετικός παράγοντας που σχετίζεται με την άνοια και δεν σχετίζεται καθόλου με το πάχος της φαιάς ουσίας», είπε ο Satizabal. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι καλό γιατί εάν το πάχος δεν καθορίζεται γενετικά, τότε υπάρχουν τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση που μπορούν να το επηρεάσουν».

Η μαγνητική τομογραφία είναι ένας σχετικά απλός, μη επεμβατικός τρόπος μέτρησης αυτής της “υπογραφής” άνοιας.

«Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που πηγαίνουν στον νευρολόγο κάνουν μαγνητική τομογραφία, επομένως αυτή η τιμή πάχους μπορεί να είναι κάτι που προκύπτει από έναν νευροακτινολόγο», είπε ο Seshadri. «Το πάχος της φαιάς ουσίας ενός ατόμου μπορεί να αναλυθεί ως εκατοστημόριο του πάχους υγιών ανθρώπων για αυτήν την ηλικία».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την αραίωση του φλοιού, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, της διατροφής, της γενετικής και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους. Λένε ότι η νέα “υπογραφή” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση θεραπευτικών μεθόδων και θα βοηθήσει τους ερευνητές κλινικών δοκιμών, εντοπίζοντας συμμετέχοντες που βρίσκονται «στον δρόμο» να αναπτύξουν άνοια αλλά δεν έχουν ακόμη συμπτώματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί