Βρετανία: Ασυνήθιστη αύξηση της βρεφικής μυοκαρδίτιδας – Τι λέει ο ΠΟΥ

Τη ζωή του έχασε ένα βρέφος στη Βρετανία, ενώ άλλα επτά χρειάστηκαν εντατική φροντίδα, καθώς ένας «συνήθως ήπιος» ιός φαίνεται να τους προκάλεσε σοβαρή καρδιακή πάθηση.

Τι δήλωσε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για μια «ασυνήθιστη» αύξηση της μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή της καρδιάς) μεταξύ νεογνών στη νότια Ουαλία τα οποία είχαν μολυνθεί από έναν εντεροϊό κατά το περασμένο έτος.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει η Independent, ενώ οι εντεροϊοί είναι συνηθισμένοι και συχνά ασυμπτωματικοί, είναι γνωστό ότι προκαλούν «περιστασιακά ξεσπάσματα στα οποία ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ασθενών αναπτύσσει κλινική νόσο, μερικές φορές με σοβαρές και θανατηφόρες συνέπειες – στην προκειμένη περίπτωση μυοκαρδίτιδα», δήλωσε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.

Στη νότια Ουαλία είχαν παρουσιαστεί μόλις δύο παρόμοια περιστατικά τα τελευταία 6 χρόνια – Μέσα σε 10 μήνες σημειώθηκαν 10 κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε βρέφη

Ενώ πριν από την πρόσφατη συρροή κρουσμάτων, η νότια Ουαλία είχε παρουσιάσει μόνο δύο παρόμοια κρούσματα σε έξι χρόνιατους 10 μήνες έως τον Απρίλιο σημειώθηκαν 10 κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε μωρά ηλικίας κάτω των 28 ημερών που βρέθηκαν θετικά σε εντεροϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Επτά από τα μωρά νοσηλεύτηκαν στην εντατική και ένα πέθανε, προτού μπορέσει να λάβει εξειδικευμένη θεραπεία, ανέφερε ο οργανισμός.

Οι γιατροί είπαν στους γονείς που έχασαν το 12 ημερών μωρό τους, ότι τα αίτια του θανάτου ήταν “απροσδιόριστα”

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, οι γονείς Joann και Christian Edwards έχασαν το μωρό τους στις 9 Μαρτίου όταν ήταν μόλις 12 ημερών. Οι γιατροί τους είπαν ότι τα αίτια του θανάτου του μωρού τους ήταν «απροσδιόριστα» και ότι επρόκειτο για πολύ σπάνια περίπτωση, πριν οι γονείς διαβάσουν αργότερα ότι υπήρξαν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις θανάτων βρεφών που βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Άλλα πέντε κρούσματα έχουν εντοπιστεί την ίδια περίοδο στη νοτιοδυτική Αγγλία, αλλά δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Οι παιδίατροι στη Νότια Ουαλία ειδοποιήθηκαν για τα πρόσφατα κρούσματα τον Φεβρουάριο και ενημερώθηκαν ότι η μυοκαρδίτιδα είναι μία πιθανή ασθένεια που εμφανίζεται σε βρέφη και νεογνά.

Τι αναφέρουν για τον εντεροϊό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός. Ενώ οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνά ασυμπτωματικές, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, με συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος.

«Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό, τα μέτρα ελέγχου επικεντρώνονται στα κλασικά μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών και της απολύμανσης ρούχων και επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να κλείσουν οι εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας και τα σχολεία για να μειωθεί η ένταση της μετάδοσης», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Δρ Shamez Ladhani, σύμβουλος παιδίατρος στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι ο εντεροϊός «είναι μια κοινή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας, που προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής νόσου».

«Σε πολύ μικρά μωρά, ο εντεροϊός μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα – η οποία προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς. Τα περισσότερα μωρά και παιδιά αναρρώνουν πλήρως από αυτό», είπε ο Δρ Ladhani.

«Δεδομένου ενός υψηλότερου από το μέσο αριθμό κρουσμάτων στην Ουαλία τους μήνες του φθινοπώρου/χειμώνα σε πολύ μικρά μωρά, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνά την κατάσταση στην Αγγλία για να δει εάν έχουν παρατηρηθεί παρόμοια περιστατικά εδώ και εάν υπάρχουν παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε ο ίδιος.

(με πληροφορίες από ieidiseis. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί