Βόμβα – ΥΠΑΜ Ρωσίας: Οι ΗΠΑ ξαναρχίζουν τη δραστηριότητα βιοεργαστηρίου στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαναρχίζουν το πρόγραμμα για τη δημιουργία βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία. Είχε προηγουμένως ανασταλεί με φόντο την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν το πρόγραμμά τους για την κατασκευή βιο-εργαστηρίων στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων ABC, αντιστράτηγος Igor Kirillov. Ο στρατηγός συνέδεσε τα σχέδια του Πενταγώνου για συνέχιση τέτοιων ερευνών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες με την «ασαφή αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας» στα γεγονότα. Το κείμενο της δήλωσής του δόθηκε  στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αναφερόμενος στα πρακτικά της σχετικής συνάντησης ομάδας εργασίας Αμερικανών και Ουκρανών ειδικών τον Οκτώβριο του 2022, ο Kirillov δήλωσε ότι το «πρόγραμμα μείωσης βιολογικών απειλών» στην Ουκρανία είχε ανασταλεί λόγω της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Τώρα όμως η Ουάσιγκτον και το Κίεβο έχουν επιστρέψει στην εφαρμογή του. Ο αρχηγός του ρωσικού στρατεύματος του ABC τόνισε:

«Τα πιο σημαντικά καθήκοντα σε αυτή τη φάση είναι η συνέχιση της κατασκευής βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία και η επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης για Ουκρανούς βιολόγους».

Σύμφωνα με τον Kirillov, οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν τα ονόματα ορισμένων στρατιωτικών και βιολογικών προγραμμάτων. Για παράδειγμα, η “Κοινή Βιολογική Έρευνα” – ένα πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας “στην πραγματικότητα στοχεύει στην ανάπτυξη εξαρτημάτων για βιολογικά όπλα” – μετονομάστηκε σε “Έρευνα Βιοεπιτήρησης”. Περαιτέρω ειπώθηκε:

«Τα γεγονότα που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με τις στρατιωτικο-βιολογικές δραστηριότητες του Πενταγώνου αναγκάζουν την Ουάσιγκτον να επιδιώξει προσπάθειες για να συγκαλύψει την αληθινή φύση της συνεχιζόμενης εργασίας».

Την άνοιξη του 2022, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έφερε για πρώτη φορά στο φως τα αμερικανικά «στρατιωτικά και βιολογικά προγράμματα» στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το τμήμα, αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή και εξαγωγή στελεχών επικίνδυνων μικροοργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και έρευνα για πιθανούς παράγοντες βιολογικού πολέμου. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει κατασκευάσει συστατικά βιολογικών όπλων σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, αλλά «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να καλυφθούν τα ίχνη αυτών των προγραμμάτων».

Σε απάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι, με τη σειρά του, ισχυρίστηκε ότι δεν είχαν αναπτυχθεί ποτέ χημικά, βιολογικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής σε ουκρανικό έδαφος και ότι τα επιζώντα εργαστήρια της σοβιετικής εποχής ασχολούνταν με τη «συμβατική επιστήμη». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επίσης, εγγυήθηκε ότι δεν θα υπήρχαν βιολογικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η Ρωσία πρότεινε τη σύσταση επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα βιοεργαστήρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πολυάνσκι, αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, οι δυτικές χώρες φοβούνται την εμφάνιση ενός τέτοιου φορέα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί