Βασιλικός πολτός ο θαυματουργός: Δεν είναι τυχαία η τροφή της βασίλισσας

Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που μοιάζει με κρεμώδες γάλα και εκκρίνεται από τις μέλισσες

Ουσιαστικά πρόκειται για τροφή των αναπτυσσόμενων προνυμφών καθώς και της βασίλισσας του σμήνους.

Ο βασιλικός πολτός αποτελείται κυρίως από νερό, ζάχαρη, λιπαρά οξέα και πολλές μοναδικές πρωτεΐνες, μία από τις οποίες ονομάζεται royalactin.

Θεωρείται ότι τα οφέλη του βασιλικού πολτού βασίζονται κυρίως σε αυτή την πρωτεΐνη.

Όταν πεθάνει μια βασίλισσα, οι εργάτριες θα ταΐσουν μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού σε μια επιλεγμένη θηλυκή προνύμφη. Αυτό αλλοιώνει το DNA του εντόμου και το μετατρέπει σε βασίλισσα. Οι ισχυρισμοί ότι η κατανάλωση βασιλικού πολτού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας πηγάζουν από αυτό το γεγονός.

Ο βασιλικός πολτός δεν είναι ο ίδιος με το μέλι, αλλά είναι βρώσιμος και γενικά θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση σε διάφορες μορφές.

Βασιλικός πολτός: Τα οφέλη του στην υγεία μας
Ο βασιλικός πολτός περιέχει πρωτεΐνες μαζί με πολλά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές ενώσεις.

Κάποιες από τις παθήσεις στις οποίες φαίνεται ότι κάνει καλό ο βασιλικός πολτός είναι:

  • Άσθμα
  • Αθηροσκλήρωση
  • Διαβήτης
  • Κούραση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Φλεγμονή
  • Νεφρική νόσος
  • Παγκρεατίτιδα
  • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο


Ο βασιλικός πολτός φέρεται να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης “χτυπώντας” τις ελεύθερες ρίζες ή καταπολεμά τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής.

Πιθανές παρενέργειες
Ο βασιλικός πολτός θεωρείται γενικά ασφαλής και καλά ανεκτός όταν χρησιμοποιείται σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να λαμβάνεται σε ημερήσιες δόσεις έως και 1.000 mg για τρεις μήνες χωρίς αξιοσημείωτες παρενέργειες.

Εντούτοις, είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, οι οποίες κυμαίνονται από ήπια ρινικά συμπτώματα έως απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον καθαυτό τον βασιλικό πολτό ή σε συστατικά που συνήθως προστίθενται σε συμπληρώματα, όπως η γύρη μελισσών και λουλουδιών.

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση.

Πώς μπορείτε να πάρετε βασιλικό πολτό
Ο βασιλικός πολτός διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, γέλη, υγρά, πάστες και μη επεξεργασμένο ακατέργαστο πολτό. Μπορείτε να τον βρείτε στο διαδίκτυο , σε φαρμακεία ή καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Συμπληρώματα
Τα συμπληρώματα βασιλικού πολτού είναι μακράν η πιο εύκολη μορφή στη χρήση και τη δόση. Τα δισκία και το τζελ μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος για να βλέπετε ποια άλλα συστατικά περιλαμβάνονται. Εάν δεν ξέρετε τι είναι ένα συστατικό, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας.


Ο μη επεξεργασμένος βασιλικός πολτός συσκευάζεται συνήθως σε μικρά, σκούρα γυάλινα μπουκάλια σε δόσεις που κυμαίνονται από 250 έως 500 mg. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να είναι αρκετά πικρός και συχνά αναμιγνύεται με μέλι για καλύτερη γεύση.

Το βασικό μειονέκτημα του μη επεξεργασμένου βασιλικού πολτού είναι ότι δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαρκεί μόνο δύο εβδομάδες στο ψυγείο ή μερικούς μήνες στην κατάψυξη. Είναι επίσης ένα αρκετά ακριβό προϊόν.

Το υγρό και η πάστα του βασιλικού πολτού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά συχνά περιλαμβάνουν σταθεροποιητές και συντηρητικά για να παρατείνουν την λήξη τους. Αυτά μπορούν γενικά να αποθηκευτούν έως και έξι μήνες στο ψυγείο ή έως και τρία χρόνια στην κατάψυξη.

Όταν εκτίθεται στον αέρα, ο βασιλικός πολτός μπορεί να αλλάξει χρώμα από κίτρινο σε πιο σκούρο καφέ. Με την πάροδο του χρόνου, η κρεμώδης υφή μπορεί επίσης να γίνει πολύ πηχτή. Το χρώμα, η υφή και η γεύση είναι ενδείξεις της φρεσκάδας του βασιλικού πολτού.

Προσέξτε: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ βασιλικό πολτό πέρα από την ημερομηνία λήξης του ή αν μυρίζει αστεία ή αν έχει σάπια γεύση.

(με πληροφορίες από newsit. gr / verywellhealth. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί