• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βάλε τη μουσική στη ζωή σου – Πέντε σημαντικά οφέλη της στον οργανισμό σου που δεν γνώριζες

Βάλε τη μουσική στη ζωή σου – Πέντε σημαντικά οφέλη της στον οργανισμό σου που δεν γνώριζες

Η μουσική είναι κάτι που μας ευχαριστεί και μας ξεκουράζει. Αρκετές φορές όταν νιώθουμε πίεση ή θέλουνε να «ξεσπάσουμε» βάζουμε την αγαπημένη μας playlist ή τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Πέρα από τα καθημερινά, όμως, οφέλη που έχει η μουσική, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μας κάνει γενικότερα καλό!

Η μουσική μπορεί να μας επηρεάσει σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο και σε διάφορες άλλες καθημερινές μας λειτουργίες όπως η συμπεριφορά μας, η διάθεσή μας κ.ά. Εμείς σου έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα οφέλη της μουσικής στον οργανισμό μας που πρέπει να γνωρίζουμε!

1. Μειώνει το στρες

Είναι κάτι που γνωρίζαμε εδώ και καιρό! Η μουσική σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη απόκριση στο άγχος και στοχεύει κυρίως στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος για να ξεχάσουμε αρνητικές σκέψεις και διάφορες ανησυχίες που έχουμε στην καθημερινότητά μας και μας χαλάνε τη διάθεση.

2. Μπορεί να σε βοηθήσει με την αϋπνία

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ακρόαση χαλαρωτικής κλασσικής μουσικής μπορεί να σε βοηθήσει να νικήσεις την αϋπνία. Συνήθως, η αϋπνία συνδέεται με το άγχος και η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το άγχος αυτός, όπως είπαμε παραπάνω. Οπότε, μπορείς να δεις τη σύνδεση της μουσικής με την καταπολέμηση της αϋπνίας.

3. Σε βοηθάει στο… γυμναστήριο

Κι όμως! Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην αερόβια άσκηση, ενισχύει τη διανοητική και σωματική διέγερση και αυξάνει τη συνολική απόδοση του οργανισμού.

4. Βελτιώνει τη μνήμη σου

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα επαναλαμβανόμενα στοιχεία του ρυθμού και της μελωδίας βοηθούν τον εγκέφαλό σου να σχηματίζει μοτίβα που ενισχύουν τη μνήμη. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η ακρόαση μουσικής τους βοήθησε να ενδυναμώσουν τη λεκτική μνήμη τους, να έχουν καλύτερη εστίαση της προσοχής τους και να νιώσουν λιγότερη σύγχυση.

5. Μας κάνει να νιώθουμε άνετα

Η θεραπεία με τη χρήση μουσικής έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την ενίσχυση της επικοινωνίας, της αντιμετώπισης και της έκφρασης συναισθημάτων όπως ο φόβος, η μοναξιά και ο θυμός σε ασθενείς που έχουν σοβαρή ασθένεια και που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.

Δεν είναι τυχαίο που μόλις νιώσουμε ένα έντονο συναίσθημα (μεγάλη χαρά, απώλεια, πόνο κλπ.) στρεφόμαστε κατευθείαν στη μουσική!


neolaia/photo