• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το υλικό που έχουμε όλοι στο σπίτι και μειώνει την υπέρταση

Το υλικό που έχουμε όλοι στο σπίτι και μειώνει την υπέρταση

Τις ευεργετικές ιδιότητες του παρθένου ελαιόλαδου ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση της υπέρτασης αποκάλυψε μελέτη επιστημόνων.

Στο συμπέρασμα πως η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κατέληξε μελέτη που διεξήγαγαν μελετητές του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, σύμφωνα με το περιοδικό MedicalXpress.

«Αυτό το δημοφιλές λάδι αναγνωρίζεται ευρέως ως θρεπτική πηγή καθαρού διαιτητικού λίπους όταν συνδυάζεται με τις παραδοσιακές μεσογειακές δίαιτες της Ελλάδας και της Ισπανίας. Η μελέτη μας, επιβεβαιώνει πως τα οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση ελαιολάδου, επεκτείνονται και σε άτομα χωρίς μεσογειακή κληρονομιά και που έχουν διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και προτιμήσεις τροφίμων», δηλώνει η Κατερίνα Σαράπις, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ.

clear glass cruet bottle

Η έρευνα και τα αποτελέσματα

Στα πειράματα συμμετείχαν 50 άτομα με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Τέσσερις κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο λάδι την ημέρα, είναι αρκετό ώστε να  μειωθεί η αρτηριακή πίεση και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τα ευρήματά μας παρέχουν στοιχεία για μια δυνητικά προσβάσιμη διατροφική παρέμβαση, που μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι στην υψηλή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου, Τζορτζ Μοσχονίς.

sputnik/photo unsplash