Το σούπερ υγιεινό λαχανικό που μειώνει την αρτηριακή πίεση και κάνει καλό στα μάτια σας

Αυτό το λαχανικό είναι τραγανό, νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό, ενώ περιέχει πολλά συστατικά και σας βοηθάει να χάσετε βάρος. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για τα άτομα με διαβήτη.


Τα καρότα είναι ένα λαχανικό ρίζας και αποτελούν μία καλή πηγή β-καροτίνης, φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, καλίου και αντιοξειδωτικών.

Διαβάστε γιατί τα καρότα κάνουν καλό στην υγεία σας:
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Περιέχουν φυτικές ίνες
Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα
Περιέχουν πολλές φυτικές ενώσεις
Μειώνουν τη χοληστερόλη
Βοηθάνε στην απώλεια βάρους
Προστατεύουν τα μάτια

 1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  Τα καρότα αποτελούνται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από άμυλο και σάκχαρα, όπως η σακχαρόζη και η γλυκόζη.


Είναι επίσης μια σχετικά καλή πηγή φυτικών ινών, με ένα μεσαίου μεγέθους καρότο (61 γραμμάρια) να παρέχει 2 γραμμάρια.

 1. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  Τα καρότα συχνά κατατάσσονται χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Ο γλυκαιμικός τους δείκτης κυμαίνεται από 16-60 (ο χαμηλότερος για τα ωμά καρότα, λίγο υψηλότερος για τα μαγειρεμένα και ο υψηλότερος για τα πουρέ).

Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη παρέχει πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία και θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

 1. Περιέχουν φυτικές ίνες
  Η πηκτίνη είναι η κύρια μορφή διαλυτών φυτικών ινών στα καρότα. Οι διαλυτές ίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη της ζάχαρης και του αμύλου.

Μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της υγείας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

Επιπλέον, ορισμένες διαλυτές ίνες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το πεπτικό σας σύστημα, μειώνοντας έτσι τη χοληστερόλη στο αίμα.

Οι κύριες αδιάλυτες ίνες στα καρότα είναι η κυτταρίνη και η λιγνίνη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και να προάγουν την τακτική κίνηση του εντέρου.

 1. Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα
  Τα καρότα αποτελούν καλή πηγή αρκετών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, ιδίως βιοτίνης, καλίου και βιταμινών Α (από το β-καροτένιο), Κ1 (φυλλοκινόνη) και Β6.

Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, το οποίο το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η θρεπτική ουσία προάγει την καλή όραση και είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βιοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών, ενώ η βιταμίνη Κ1 είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και προάγει την υγεία των οστών.

 1. Περιέχουν πολλές φυτικές ενώσεις
  Τα καρότα προσφέρουν πολλές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών.

Πρόκειται για ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, διαφόρων εκφυλιστικών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου (όπως του καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του στομάχου).

Οι κύριες φυτικές ενώσεις στα καρότα είναι: Β-καροτένιο, λουτεΐνη, λυκοπένιο, ανθοκυανίνες.

 1. Μειώνουν τη χοληστερόλη
  Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η πρόσληψη καρότων έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
 2. Βοηθάνε στην απώλεια βάρους
  Ως τρόφιμο χαμηλών θερμίδων, τα καρότα μπορούν να αυξήσουν την πληρότητα και να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων στα επόμενα γεύματα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμη προσθήκη σε μια αποτελεσματική δίαιτα απώλειας βάρους.
 3. Προστατεύουν τα μάτια
  Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νυχτερινή τύφλωση, μια κατάσταση που μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση καρότων ή άλλων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α ή καροτενοειδή.

Τα καροτενοειδή μπορεί επίσης να ελαττώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Τα καρότα είναι το τέλειο σνακ. Είναι τραγανά, γεμάτα θρεπτικά συστατικά, χαμηλά σε θερμίδες και γλυκά. Συνδέονται με την υγεία της καρδιάς και των ματιών, τη βελτίωση της πέψης, ακόμη και την απώλεια βάρους, γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί σας συνιστούν να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

(Με πληροφορίες από oloygeia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί