Το να κυκλοφορείς με τα παπούτσια στο σπίτι είναι πολύ πιο τρομακτικό από όσο νομίζεις

Ακόμη και οι επαγγελματίες σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν πόσο αηδιαστικό είναι να φοράς παπούτσια στο σπίτι. Μόλις μάθετε τι μπορεί να κυκλοφορεί στο σπίτι σας, δεν θα το ξανακάνετε!

Μια εκπομπή στην Αμερική έκανε έρευνα η οποία αφορούσε το πόσο βρώμικα είναι πραγματικά τα παπούτσια», λέει η ποδίατρος Dr. Nicole G. Freels . «Έπιασαν ένα μέλος του κοινού που φορούσε σαγιονάρες και έβαλαν ταμπόν στο παπούτσι για μικροβιακή αξιολόγηση. Στη συνέχεια καλλιέργησαν το παπούτσι και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Καλλιέργησαν εκατοντάδες διαφορετικά μικρόβια, βακτήρια και μύκητες! Έκτοτε, εκπαιδεύω τους ασθενείς μου σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους να φορούν τα ίδια παπούτσια μέσα στο σπίτι και έξω».


Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια από έξω έχουν κατά μέσο όρο 421.000 μονάδες βακτηρίων. Όταν περπατάτε στο σπίτι σας από έξω, είτε πρόκειται για το παντοπωλείο είτε περπατάτε από το αυτοκίνητο μέχρι την εξώπορτά σας, κινδυνεύετε να φέρετε μαζί σας ένα αυγό με μικρόβια και βρωμιά.

Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, η πολιτική απομάκρυνσης των οικιακών παπουτσιών φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος. Πολλά νοικοκυριά του Νότου έχουν από καιρό επιβάλει αυτόν τον κανόνα για πολιτιστικούς λόγους ή λόγους υγιεινής. Οι κανόνες του σπιτιού που απαγορεύουν τα εξωτερικά παπούτσια μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο και ταξίδια στον γιατρό.


Γιατί πρέπει να βγάζετε τα παπούτσια σας μέσα

Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων μικροβίων που ενδέχεται να παρασύρουν τα παπούτσια σας, μερικά είναι πολύ πιο επιβλαβή από τα ενοχλητικά στίγματα βρωμιάς.

Η ίδια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα επικίνδυνα μικρόβια ευδοκιμούν στο εξωτερικό και στο κάτω μέρος των παπουτσιών. Τα κολοβακτηρίδια, όπως το E. coli, βρέθηκαν σε ένα επιβλητικό 96% των παπουτσιών ηλικίας δύο εβδομάδων. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστες ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα και πνευμονία, καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, της κυκλοφορίας του αίματος και του αναπνευστικού… Όχι, ευχαριστώ.

«Η ποσότητα των κολοβακτηριδίων και άλλων δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων ή παθογόνων που εντοπίζονται στα κτίρια από τα παπούτσια είναι πραγματικά εκπληκτική», λέει ο ειδικός καθαρισμού Phil Clark . «Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες είσοδοι και τα χαλάκια για τα πόδια στα κτίρια είναι χιλιάδες φορές λιγότερο υγιή από το μέσο κάθισμα τουαλέτας».

Αυτά τα μικρόβια δεν είναι καλά για κανέναν, αλλά είναι ιδιαίτερα απειλητικά για τα νήπια και τα μικρά παιδιά που τείνουν να κυλιούνται στο πάτωμα χωρίς να νοιάζονται στον κόσμο για το ποιος μπορεί να έχει παρακολουθήσει τι.

Σκεφτείτε τις παντόφλες
Ωστόσο, μια πολιτική απομάκρυνσης των παπουτσιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πηγαίνετε εντελώς ξυπόλητοι. Ένα ζευγάρι άνετες οικιακές παντόφλες μπορούν να κρατήσουν το σπίτι σας καθαρό και τα πόδια σας υγιή.

Λιγότερη βρωμιά σημαίνει λιγότερο καθάρισμα
Από τη θετική πλευρά, η υιοθέτηση ενός κανόνα χωρίς παπούτσια μπορεί να ανατρέψει τις ανάγκες καθαρισμού. Όσο λιγότερη βρωμιά και μικρόβια γίνονται για να εισέλθουν στο σπίτι, τόσο λιγότερο το πάτωμά σας θα χρειάζεται καθάρισμα. Φυσικά, θα πρέπει ακόμα να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα και να διατηρείτε τα πράγματα τακτοποιημένα, αλλά όχι τόσο συχνά. Ο περιορισμός των παπουτσιών στο σπίτι μπορεί επίσης να είναι σωτήριος για τα χαλιά, τα οποία δεν καθαρίζονται τόσο εύκολα όσο το ξύλινο πάτωμα ή το πλακάκι και δεν είναι τόσο εύκολο και οικονομικό να αντικατασταθούν όσο ένα χαλάκι εισόδου.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί