Το μυστικό για να αντιμετωπίσεις την πλήξη στην καραντίνα

Αυτές τις ημέρες που μένουμε σπίτι, οι περισσότεροι θα έχετε σκεφτεί τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε να βαριέστε. Από την άλλη μεριά όμως οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθήσουμε να ακούσουμε την πλήξη που νιώθουμε, γιατί μπορούμε να κερδίσουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι μας συμβαίνει και τι μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε. […]

Αυτές τις ημέρες που μένουμε σπίτι, οι περισσότεροι θα έχετε σκεφτεί τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσετε να βαριέστε.

Από την άλλη μεριά όμως οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθήσουμε να ακούσουμε την πλήξη που νιώθουμε, γιατί μπορούμε να κερδίσουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι μας συμβαίνει και τι μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε.

Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσετε τι είδους πλήξη βιώνετε.

Το πρώτο είδος πλήξης είναι η «πλήξη προσοχής». Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να λύσετε ένα πολύ δύσκολο παζλ, αλλά είστε τόσο διανοητικά εξαντλημένοι που δεν μπορείτε σκεφτείτε καθαρά, θα βαρεθείτε. Ή θα μπορούσε να ισχύει το αντίστροφο. Εάν αυτό το παζλ φαίνεται πολύ εύκολο, τότε το μυαλό σας δεν δουλεύει αρκετά και θα θελήσετε να κάνετε κάτι άλλο.

Ένας άλλος τύπος πλήξης είναι η «άνευ σημασίας πλήξη» και συμβαίνει όταν αυτό που κάνετε δεν σας φαίνεται σημαντικό. Και τέλος, υπάρχει «μικτή πλήξη», που είναι ένα μείγμα των δύο προηγούμενων τύπων. Επιστροφή στο παράδειγμα του παζλ, εάν φαίνεται είτε πολύ εύκολο είτε πολύ δύσκολο και επίσης σπατάλη του χρόνου που δεν προσθέτει τίποτα στη ζωή σας, τότε έχετε μικτή πλήξη.

Μόλις καταλάβετε τι είδους πλήξη αντιμετωπίζετε, το επόμενο βήμα είναι να μάθετε πώς να δώσετε στον εαυτό sας αυτό που χρειάζεται.

Υπάρχουν 4 επιλογές.

Ρυθμίστε το επίπεδο δυσκολίας

Εάν αισθάνεστε νοητικά εξαντλημένοι και δεν μπορείτε να εστιάσετε, δοκιμάστε να απαλλαγείτε από αυτό το βάρος, κάνοντας κάτι πιο εύκολο, όπως να διαβάσετε ένα περιοδικό ή να δείτε μια ταινία. Από την άλλη πλευρά, αν αυτό που κάνετε δεν σας ωθεί αρκετά, μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη δυσκολία.

Ρυθμίστε τι μπορείτε να κάνετε διανοητικά

Ας υποθέσουμε ότι έχετε αποφασίσει να αφιερώσετε μια ώρα για να μάθετε μια νέα γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο μέσω διαδικτύου. Εάν είστε πολύ κουρασμένοι και δυσκολεύεστε να επεξεργαστείτε αυτό που μαθαίνετε, δείτε πώς μπορείτε να ξεκουραστείτε.

Δείτε τι σημαίνει για εσάς αυτό που κάνετε.

Ας πούμε ότι η πλήξη σας λέει ότι αυτό που κάνετε απλά δεν φαίνεται αρκετά πολύτιμο. Εάν συμβαίνει αυτό, αναρωτηθείτε γιατί. Ίσως αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή να μην σας βοηθάει να σημειώσετε πρόοδο προς το τι είναι σημαντικό για εσάς. Το μυαλό μας λέει ιστορίες για διάφορες πτυχές της ζωής και μερικές φορές αυτές οι ιστορίες μπορούν να μας πουν ότι αυτό που κάνουμε ή μαθαίνουμε δεν είναι σημαντικό.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι πιθανότατα έχετε βιώσει κάποια εμπειρία και μετά σκεφτήκατε: « Ποιο είναι το νόημα αυτών των πληροφοριών; Δεν έχει καμία χρησιμότητα! Αλλά αυτό είναι αλήθεια; Μπορεί να έχει κάποιο σκοπό και απλά να δυσκολεύσετε να τον δείτε.

Επιλέξτε αυτό που θέλετε να κάνετε.

Τελικά η επιλογή είναι στο χέρι σας. Εσείς θα διαλέξετε εάν αυτό που θέλετε να κάνετε είναι δύσκολο ή εύκολο και εάν θα μειώσει ή όχι την πλήξη σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εάν αναζητάμε επιλογές που είναι πνευματικά πιο δύσκολες, αυτό μπορεί να μειώσει στο πόσο συχνά αισθανόμαστε ότι βαριόμαστε. Τούτου λεχθέντος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε κάντε κάτι που είναι αβίαστο και ευχάριστο, όταν έχετε μια κουραστική μέρα ή έχετε ανάγκη από χαλάρωση.

Συμπερασματικά αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα που μένουμε σπίτι, είναι να ακούσουμε την πλήξη μας και να προσέξουμε πώς θα αντιδράσουμε.

jenny.gr / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί