Τί πρέπει να προσέχετε αν χρησιμοποιείτε φιδάκι για κουνούπια

Μελέτες έδειξαν ότι ο καπνός που παράγεται από την καύση μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.


Το φιδάκι, με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, θεωρείται το πιο δημοφιλές αντικουνουπικό του καλοκαιριού.

Αποτελεί μια οικονομική και αποτελεσματική λύση καθώς κρατά τα κουνούπια μακριά σε κήπους, βεράντες και αυλές.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για το φιδάκι

Σύμφωνα με έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το φιδάκι κατακευάζεται από σκόνη πυρέθρου ενώ υπάρχουν σπείρες που περιέχουν φυτικές ουσίες όπως η σιτρονέλλα.

Οι ειδικοί ανησυχούν ωστόσο καθώς ο καπνός από την καύση της σπείρας σε κλειστό χώρο, παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγουν 75 -137 αναμμένα τσιγάρα. Η δε φορμαλδεΰδη που απελευθερώνεται αντιστοιχεί με εκείνη 51 τσιγάρων, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003.

Πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αλλαγή των βασικών υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στα φιδάκια (δηλαδή η μετάβαση σε ξυλάνθρακα από άλλο οργανικό υλικό) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των σωματιδίων. Όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται το φιδάκι σε κλειστούς χώρους.

Αν και στην αγορά κυκλοφορεί ένα μεγάλο φάσμα από διαθέσιμα προϊόντα, τα ενεργά συστατικά (δηλαδή τα προϊόντα απώθησης κουνουπιών ή θανάτωσης) δεν διαφέρουν πάρα πολύ. Υπάρχουν είτε συνθετικά πυρεθροειδή είτε βοτανικά εκχυλίσματα (π.χ. έλαιο κιτρονέλλας, έλαιο ευκαλύπτου). Μάλιστα μερικά περιέχουν συνδυασμό και των δύο. Ακριβώς επειδή το “citronella” είναι γραμμένο με έντονους χαρακτήρες στη συσκευασία, μπορεί να εξακολουθεί να περιέχει ένα από τα συνθετικά πυρεθροειδή.


Πύρεθρο

Το πύρεθρο, προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου κι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως εντομοκτόνο και ως θεραπεία για τις ψείρες στη Μέση Ανατολή (Περσική σκόνη, επίσης γνωστή ως «Περσικό pellitory»). Αποτελεί ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα μη-συνθετικά εντομοκτόνα, τα οποία επιτρέπονται στην πιστοποιημένη βιολογική γεωργία.

Όσοι εκτίθενται στο πύρεθρο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως κνησμό (φαγούρα), δερματίτιδα, βλατίδες, ερύθημα (κόκκινο δέρμα), ρινόρροια (καταρροή), φτέρνισμα και άσθμα.

(Με πληροφορίες από το cameronwebb.wordpress.com – mothersblog. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί