Τι πρέπει να κάνεις όταν εκτεθείς σε ραδιενέργεια

Η έκθεση του οργανισμού στη ραδιενέργεια πόσο μάλλον η μόλυνσή του από αυτή είναι επιβλαβής για την υγεία.

Πως μπορεί να προστατευτεί κανείς σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος;

Η έκθεση του ανθρώπου σε αρκετή δόση ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει αρχικά: Κάψιμο στο δέρμα και Οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας (ARS): πρόκειται για δηλητηρίαση του οργανισμού που περιλαμβάνει πονοκέφαλο, ναυτία και διάρροια, ενώ τα συμπτώματα ξεκινούν μετά από λίγες ώρες.

Τα συμπτώματα αυτά θα φύγουν και το άτομο θα δείχνει υγιές για λίγο καιρό, όμως μετά θα αρρωστήσει ξανά.

Σε κάποιες περιπτώσεις επέρχεται θάνατος μετά από λίγες μέρες ή και εβδομάδες.

Δύο οι μορφές μόλυνσης από ραδιενέργεια:

Εσωτερική μόλυνση
Η εσωτερική μόλυνση επέρχεται όταν οι άνθρωποι καταπιούν ή αναπνεύσουν ραδιενεργά υλικά ή όταν αυτά τα υλικά εισέλθουν στο σώμα από μια ανοικτή πληγή ή απορροφηθούν από το δέρμα. Κάποιοι τύποι ραδιενεργών υλικών παραμένουν στον οργανισμό και κατακάθονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Άλλοι τύποι αποβάλλονται από το σώμα από το αίμα, τον ιδρώτα, τα ούρα και τα κόπρανα.

Εξωτερική μόλυνση
Εξωτερική μόλυνση έχουμε όταν ραδιενεργό υλικό σε μορφή σκόνης, πούδρας ή υγρού έρχεται σε επαφή με το δέρμα, τα μαλλιά ή τα ρούχα του ατόμου. Τα άτομα που έρχονται σε επαφή εξωτερικά με ραδιενεργό υλικό μπορούν να μολυνθούν και εσωτερικά αν τα ραδιενεργά υλικά εισέλθουν στο σώμα τους.

Οι άνθρωποι που μολύνονται εξωτερικά από ραδιενεργά υλικά μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους κι επιφάνειες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν ραδιενεργή σκόνη στα ρούχα τους μπορεί να μεταδώσουν ραδιενεργή σκόνη όταν κάθονται σε καρέκλες ή αγκαλιάζουν άλλους ανθρώπους. Ακόμα και τα υγρά του σώματός τους (αίμα, ιδρώτας και ούρα) μπορεί να περιέχουν ραδιενεργά υλικά.

Το οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας προκαλεί επίσης βλάβες στο αιμοποιητικό, γαστρεντερικό και νευρικό/αγγειακό σύστημα. Η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον δεν προκαλεί πάντως άμεσα προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τι πρέπει να κάνεις όταν εκτεθείς σε ραδιενέργεια

Αν τραυματιστεί κανείς ή νομίζει ότι έχει τραυματιστεί κατά τη διάρκεια πυρηνικού ατυχήματος πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τα τραύματα κινδυνεύουν να μολυνθούν και είναι πιθανό να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό όπως αναφέρει το CDC των ΗΠΑ ( Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών).

Η ραδιενεργή μόλυνση και η έκθεση σε ραδιενέργεια συμβαίνει συνήθως σε περίπτωση ατυχημάτων, τρομοκρατικού χτυπήματος ή σαν αποτέλεσμα μιας ένοπλης σύρραξης όπως βλέπουμε να διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πώς θα αποφύγει κανείς την μόλυνση

H ραδιενέργεια δεν φαίνεται, δεν έχει οσμή ούτε γεύση.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου:

  • Αφαίρεσε τα ρούχα σου και πήγαινε στο κτήριο ή την περιοχή, που σου υποδεικνύουν οι αρχές
  • Βγάλε και το πανωφόρι σου. Θα αποφύγεις στο μέγιστο τη μόλυνση.
  • Αν μπορείς βάλε τα ρούχα σε σακούλα
  • Κάνε μπάνιο με χλιαρό νερό και σαπούνι
  • Αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Χάπια ιωδίου κατά της πυρηνικής ενέργειας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά, στις έγκυες γυναίκες και σε άτομα κάτω των 40 ετών, να λαμβάνουν ιώδιο, γνωστό και ως ιωδιούχο κάλιο, για την προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση στην ακτινοβολία, μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Λαμβάνοντας ιωδιούχο κάλιο, εμποδίζεται η δυνατότητα του θυρεοειδή αδένα να απορροφήσει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Τα χάπια αυτά, στην ουσία προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εμφάνιση καρκίνου λόγω έκθεσης σε ραδιενεργό ακτινοβολία. Στις κατηγορίες υψίστου κινδύνου συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά, οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο θηλασμού και γενικότερα ο πληθυσμός κάτω των 45 ετών. Σε αυτές τις κατηγορίες ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μεγάλος.

Άλλες θεραπείες σύμφωνα με το CDC που έχουν χορηγηθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι το Prussian blue (κυανό της Πρωσίας) που παγιδεύει το ραδιενεργό καίσιο και θάλλιο στα έντερα για να τα εμποδίσει να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Επίσης, χορηγείται η DTPA (πενταοξική διαιθυλενοτριαμίνη) και η φιλγραστίμη.

πληροφορίες news4health/ photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί