Τα παιδιά που φοράνε τέτοιους φακούς επαφής έχουν σημαντικά πιο αργή εξέλιξη της μυωπίας τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική κλινική δοκιμή.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η μυωπία -στην οποία τα μάτια αποκτούν για μυστηριώδεις λόγους επίμηκες σχήμα- εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς. Έως το 2050 εκτιμάται ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους (το 54%) θα έχουν μυωπία, ενώ μεγάλη μυωπία πάνω από πέντε βαθμούς θα έχει ο ένας στους δέκα (10%). Η αυξανόμενη χρήση οθονών και η ολοένα σπανιότερη παραμονή σε ανοικτούς χώρους, έτσι ώστε τα μάτια να βλέπουν συχνά μακριά, παίζουν ρόλο στην επέκταση της μυωπίας, ενώ συμβάλλουν και οι γενετικοί παράγοντες.
Η αύξηση της μυωπίας, η οποία εμποδίζει την καλή όραση μακριά, αυξάνει αργότερα τον κίνδυνο για καταρράκτη, γλαύκωμα και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Τα γυαλιά και οι φακοί μυωπίας διορθώνουν τη μυωπική όραση, αλλά δεν θεραπεύουν το υποκείμενο πρόβλημα. Συνήθως, η μυωπία εμφανίζεται στην ηλικία των οκτώ έως δέκα ετών και αυξάνεται έως περίπου τα 18. Όσο νωρίτερα ένα παιδί αποκτά μυωπία τόσο πιθανότερο είναι αυτή να εξελιχθεί, ιδίως εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Δεν υπάρχει τεστ που να μπορεί να προβλέψει ποιο παιδί με μυωπία θα αποκτήσει σταδιακά μεγάλη μυωπία.
Η νέα κλινική δοκιμή με την ονομασία BLINK, που έγινε σε 287 μυωπικά παιδιά ηλικίας επτά έως ένδεκα ετών, τα οποία τυχαία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (μονών φακών, πολυεστιακών φακών με μεσαία και με μεγάλη διόρθωση), δείχνει για πρώτη φορά ότι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κοντινής όρασης σε άτομα άνω των 40 ετών, μπορούν να διορθώσουν επίσης τη μυωπική όραση στα παιδιά, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα την πρόοδό της. Μετά από τρία χρόνια χρήσης, τα παιδιά με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής με μεγάλη διόρθωση είχαν την πιο αργή εξέλιξη της μυωπίας τους, κατά περίπου 43% σε σχέση με τους μονούς φακούς.
«Πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα, όσον αφορά τα παιδιά ακόμη και επτά ετών, τα οποία συνηθίζουν χωρίς πρόβλημα να φοράνε τους πολυεστιακούς φακούς όπως τους μονούς», δήλωσε ο καθηγητής Τζέφρι Γουάλιν του Κολλεγίου Οπτομετρίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).
Προς διερεύνηση είναι κατά πόσο θα είναι μόνιμη η αποτροπή επιδείνωσης της μυωπίας, από τη στιγμή που ένα παιδί πάψει να φοράει τους πολυεστιακούς φακούς την ημέρα. Εκτός από τους πολυεστιακούς φακούς, η συγκράτηση της μυωπίας στα παιδιά μπορεί να γίνει, ακόμη, με ειδικά γυαλιά, με φακούς επαφής που φοριούνται μόνο το βράδυ για να διορθώσουν τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, καθώς και με χαμηλής δόσης οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης, επίσης, το βράδυ.
amna/ photo unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τραγικός απολογισμός: Πάνω από 1.300 οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
- Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη
- Τεχεράνη: Το Στενό του Χορμούζ θα παραμείνει κλειστό στους “εχθρούς” μας
- Ιράν-Φρουροί της Επανάστασης: το πετρελαιοφόρο που χτυπήσαμε στα χωρικά ύδατα του Κατάρ είναι ισραηλινό
- Το Ιράν φέρεται να εξαπέλυσε την Τετάρτη την μεγαλύτερη ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου
- Αυξήθηκε στο 44,9% η ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές μετά την υποχρεωτικότητα
- ΕΟΕ: «Καμπανάκι» για την όραση των παιδιών από την απουσία συστηματικών οφθαλμολογικών ελέγχων
- Ηχηρή δεξιά ανάρτηση Τραμπ! Θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω στις ΗΠΑ;
- Billboard 200: Στην κορυφή των charts οι Κορεάτες BTS με το «ARIRANG»
- Α. Τζιτζικώστας από Ρουμανία: Ο άξονας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας ενισχύει τη γεωπολιτική θέση των 3 χωρών









