Τι είναι η αδρεναλίνη και πώς επηρεάζει εγκέφαλο και σώμα

Όταν ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που την εκλαμβάνει ως παράγοντα άγχους, ή ως απειλή, τότε η αδρεναλίνη διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Η αδρεναλίνη είναι μια ορμόνη του στρες γνωστή ως επινεφρίνη. Παράγεται από τα επινεφρίδια και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Φανταστείτε ότι οδηγείτε το ποδήλατό σας και ένα άτομο εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σας, προκαλώντας σας να στρίψετε. Τα επινεφρίδια θα εκκρίνουν αδρεναλίνη, η οποία περνάει στο αίμα και οδηγεί σε άμεση σωματική αντίδραση.

Μπορεί να ιδρώσετε, να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, ή το σώμα σας να τρέμει. Αυτή είναι μια υγιής, φυσιολογική απόκριση. Όταν βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη, ανασφαλή ή προβληματική κατάσταση, τότε η αδρεναλίνη είναι αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιδράσετε γρήγορα.

Χαρακτηριστικά της αδρεναλίνης
Η αδρεναλίνη παράγεται παράλληλα με την κορτιζόλη και την αλδοστερόνη. Απελευθερώνεται όταν βρίσκεστε σε κρίση, ή βιώνετε ένα ισχυρό συναίσθημα, όπως ενθουσιασμό, ή φόβο. Συμβαίνει αυτόματα. Όταν απελευθερώνεται η αδρεναλίνη, αποστέλλονται μηνύματα σε διάφορα όργανα του σώματός σας, όπως στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Τι μπορεί να εμφανίσετε όταν απελευθερώνεται αδρεναλίνη
-Αυξημένο καρδιακό ρυθμό
-Αυξημένες αισθήσεις
-Μειωμένη ευαισθησία στον πόνο
-Διευρυμένες κόρες οφθαλμών
-Τρέμουλο στα άκρα
-Υπερβολική εφίδρωση

Όταν βρίσκεστε σε μια έντονη κατάσταση, η αδρεναλίνη μπορεί να σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως, ή μπορεί να μην αισθάνεστε πόνο, ακόμα κι αν έχετε τραυματιστεί.

Όταν βρίσκεστε σε επικίνδυνες, μη ασφαλείς καταστάσεις, αυτή η αντίδραση μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ασφαλείς. Μόλις αλλάξει η κατάσταση και δεν αντιμετωπίζετε πλέον μια απειλή ή στρεσογόνο παράγοντα, το σώμα σας θα αρχίσει να ηρεμεί και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.

Αδρεναλίνη: Πώς επιδρά στο σώμα και στο μυαλό
Μερικοί άνθρωποι αγαπούν το συναίσθημα από την απότομη αύξηση της αδρεναλίνης. Αυτοί μπορεί να κυνηγήσουν αυτό το συναίσθημα, πιέζοντας τον εαυτό τους πέρα από τα όριά τους. Για όσους αναζητούν συγκίνηση, η αδρεναλίνη είναι εθιστική.

Η υπερβολική αδρεναλίνη μπορεί να γίνει πρόβλημα, ειδικά αν βιώνετε χρόνιο στρες. Εάν βρίσκεστε διαρκώς σε μια στρεσογόνο διαδικασία, τότε θα αντιμετωπίσετε παρατεταμένα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο και το σώμα σας.

Η συχνή υπερφόρτωση αδρεναλίνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα:

-Πεπτικά προβλήματα
-Πονοκέφαλο
-Μυϊκή ένταση
-Αϋπνία
-Αύξηση βάρους
-Άγχος
-Κατάθλιψη
-Υψηλή πίεση του αίματος
-Καρδιακή νόσος
-Εγκεφαλικό επεισόδιο

Διαταραχές των επινεφριδίων μπορεί επίσης να εμφανιστούν, εάν δεν παράγετε αρκετές ορμόνες, ή αν παράγετε πάρα πολλές. Το φαιοχρωμοκύττωμα, για παράδειγμα, είναι ένας όγκος που μπορεί να προκύψει από υπερβολική αδρεναλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα συμπτώματα.

Αδρεναλίνη: Θεραπεία για την αναφυλαξία
Η αδρεναλίνη χρησιμοποιείται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία κάποιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία). Μπορεί να τονώσει την καρδιά, να χαλαρώσει τους μύες στους αεραγωγούς, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την αναπνοή, αποτρέποντας την πρόοδο απειλητικών για τη ζωή αναπνευστικών, ή καρδιαγγειακών συμπτωμάτων.

Εάν είστε αλλεργικοί στις μέλισσες και σας τσιμπήσει μία, ή εάν είστε αλλεργικοί στα φιστίκια και φάτε φυστικοβούτυρο, τότε πρέπει να πάρετε επιτόπου αδρεναλίνη για να καταπολεμήσετε τις κνίδωση, το πρήξιμο του λαιμού, τη δύσπνοια και άλλα συμπτώματα αναφυλαξίας.

Η αυτόματη έγχυση επινεφρίνης (συνήθως με στυλό επινεφρίνης) αναστρέφει τα συμπτώματα. Ωστόσο, εάν δεν χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά από μια αλλεργική αντίδραση και το άτομο δεν λάβει ιατρική φροντίδα, τότε η αναφυλαξία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα τέτοιο στυλό πάντα άμεσα προσβάσιμο, εάν έχετε γνωστές αλλεργίες.

(με πληροφορίες από newsit. gr – verywellmind. com / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί