• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θεοδωρίδου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson – Κανονικά οι 30αρηδες με Astrazeneca παρά τις ενστάσεις – «Παγώνει» ο εμβολιασμός εγκύων

Θεοδωρίδου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson – Κανονικά οι 30αρηδες με Astrazeneca παρά τις ενστάσεις – «Παγώνει» ο εμβολιασμός εγκύων

Κατά την σημερινή ενημέρωση για τα εμβόλια, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, την προσωρινή παύση της χορήγησής του και την άρση της απαγόρευσης μετέπειτα.


Μίλησε για 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στις ΗΠΑ. Αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 49 ετών και μέση ηλικία τα 37 χρόνια. Από τα 15 αυτά περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και τα δύο σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν έως δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο.

Το συμπέρασμα των Αρχών ήταν πως τα… οφέλη υπερτερούν των κινδύνων αναφορικά με τα σπάνια θρομβωτικά επεισόδια.

“Το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα ο έλεγχος, σημαίνει ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και διαφάνεια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου (σ.σ. της Johnson & Johnson) και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα”, συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα του εμβολίου της Astrazeneca, “το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, παρότι ακόμα και η Αθηνά Λινού συμβούλευσε να μην γίνει το εν λόγω εμβόλιο σε 30αρηδες.

Ωστόσο, το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου”.

Η ίδια είπε ότι για το άνοιγμα της πλατφόρμας υπάρχει ενδιαφέρον και από τις γυναίκες 30-40 ετών, δηλαδή της καταλληλότερης αναπαραγωγικής ηλικίας. Είπε χαρακτηριστικά: “Ήδη είχαμε φτάσει από το στάδιο της απαγόρευσης να εμβολιάζεται μια έγκυος, φτάσαμε στο να εμβολιάζεται πια κανονικά όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα στοιχεία για τις κυήσεις (σ.σ. μίλησε για 90.000 κυήσεις) έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις με τα εμβόλια MRNA.

Κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιϊκό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας”.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους, που ανέφερε πως “Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-39 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca δεδομένου ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Τα ραντεβού είναι αρκετά και κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού αύριο, μπορεί να εμβολιαστεί ήδη από τη Μεγάλη Τετάρτη.

Την Μεγάλη Πέμπτη θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι 40-44 με το εμβόλιο της Astrazeneca, ίδια διαδικασία δηλαδή με τους 30-39″.

Με πληροφορίες από thetoc

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.