• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα μπορούσε να αναγεννάται το δέρμα μας όπως των μωρών; Τί ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες

Θα μπορούσε να αναγεννάται το δέρμα μας όπως των μωρών; Τί ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες

Μια επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια ιδιομορφία του νεανικού δέρματος που θα μπορούσε να συμβάλλει ακόμη και στην καταπολέμηση του γήρατος.

Ένας γενετικός παράγοντας , που αναγνωρίστηκε πρόσφατα, επιτρέπει στο δέρμα των ενηλίκων να επιδιορθωθεί όπως το δέρμα ενός νεογέννητου μωρού. Η ανακάλυψη από τους ερευνητές του Washington State University μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη θεραπεία των τραυμάτων του δέρματος, καθώς και στην μερική πρόληψη της διαδικασίας γήρανσης στο δέρμα.

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, οι ερευνητές εντόπισαν έναν παράγοντα που δρα σαν μοριακός «διακόπτης» στο δέρμα των μωρών ποντικιών που ελέγχει το σχηματισμό θυλακίων τρίχας καθώς αναπτύσσονται κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής. Ο «διακόπτης» απενεργοποιείται κυρίως μετά τον σχηματισμό δέρματος και παραμένει απενεργοποιημένος στον ιστό των ενηλίκων. Όταν ενεργοποιήθηκε σε εξειδικευμένα κύτταρα σε ενήλικα ποντίκια, το δέρμα τους μπόρεσε να θεραπεύσει πληγές χωρίς ουλές. Το αναμορφωμένο δέρμα περιλάμβανε ακόμη και τρίχωμα και μπορούσε να προκαλέσει ανατριχίλα, μια ικανότητα που χάνεται στις ενήλικες ανθρώπινες ουλές.

«Καταφέραμε να πάρουμε την έμφυτη ικανότητα του νέου, νεογνικού δέρματος να αναγεννηθεί και να μεταφέρουμε αυτήν την ικανότητα στο παλιό δέρμα», δήλωσε ο Ράιαν Ντρίσκελ, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Μοριακών Βιοεπιστημών του WSU.

«Έχουμε δείξει κατ ‘αρχήν ότι αυτό το είδος αναγέννησης είναι δυνατό».

Τα θηλαστικά δεν είναι γνωστά για τις αναγεννητικές τους ικανότητες σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς, όπως οι σαλαμάνδρες που μπορούν να αναγεννήσουν ολόκληρα τα άκρα τους και το δέρμα τους.

Η μελέτη δείχνει ότι το μυστικό για την ανθρώπινη αναγέννηση μπορεί να βρεθεί μελετώντας τη δική μας πρώιμη ανάπτυξη.

«Μπορούμε ακόμα να κοιτάξουμε άλλους οργανισμούς για έμπνευση, αλλά μπορούμε επίσης να μάθουμε για την αναγέννηση κοιτάζοντας τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Ντρίσκελ και πρόσθεσε: «δημιουργούμε νέο ιστό, μία φορά στη ζωή μας, καθώς μεγαλώνουμε».

Η ομάδα του Ντρίσκελ χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που ονομάζεται αλληλουχία RNA μεμονωμένων κυττάρων για να συγκρίνει γονίδια και κύτταρα στην περίοδο της ανάπτυξης και στο δέρμα των ενηλίκων.

Κατά την ανάπτυξη του δέρματος, βρήκαν έναν παράγοντα μεταγραφής, πρωτεΐνες που συνδέονται με το DNA και μπορούν να επηρεάσουν εάν τα γονίδια είναι ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα. Ο παράγοντας που εντόπισαν οι ερευνητές, που ονομάζεται Lef1, συσχετίστηκε με θηλωτικούς ινοβλάστες που αναπτύσσουν κύτταρα στο θηλώδες δέρμα, ένα στρώμα δέρματος ακριβώς κάτω από την επιφάνεια που δίνει στο δέρμα την ένταση και τη νεανική του εμφάνιση.

Όταν οι ερευνητές του WSU ενεργοποίησαν τον παράγοντα Lef1 σε εξειδικευμένα κομμάτια δέρματος ενηλίκων ποντικών, ενίσχυσε την ικανότητα του δέρματος να αναγεννήσουν πληγές με μικρές ουλές, ακόμη και αναπτύσσοντας νέα θυλάκια τρίχας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανατριχίλες.

Ο Ντρίσκελ είχε για πρώτη φορά την ιδέα να εξετάσει τα πρώτα στάδια της ζωής των θηλαστικών όσον αφορά στην ικανότητα επιδιόρθωσης του δέρματος, αφού έμαθε για το έργο του Δρ. Μάικλ Λονγκάκερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης χειρουργικής επέμβαση σε μήτρα, ο Λονγκάκερ και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι όταν γεννήθηκαν τα μωρά δεν είχαν σημάδια από τη χειρουργική επέμβαση.

Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά προτού αυτή η τελευταία ανακάλυψη σε ποντίκια μπορεί να εφαρμοστεί στο ανθρώπινο δέρμα, ανέφερε ο Ντρίσκελ, αλλά αυτή είναι μια θεμελιώδης πρόοδος. Με την υποστήριξη μιας νέας επιχορήγησης από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η ερευνητική ομάδα του WSU θα συνεχίσει να εργάζεται για να κατανοήσει πώς λειτουργεί το Lef1 και άλλοι παράγοντες για την επιδιόρθωση του δέρματος.

Επίσης, για να βοηθήσει στην περαιτέρω έρευνα, το εργαστήριο δημιούργησε έναν ανοιχτό ιστότοπο για τα δεδομένα αλληλουχίας RNA για πρόσβαση άλλων επιστημόνων στο skinregeneration.org.


sputnik/photo unsplash