Τελικά πρέπει να ανησυχήσουμε αν καταπιούμε κατά λάθος τσίχλα;

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν καταπιεί τσίχλα κατά λάθος, μια ερώτηση πιθανότατα “έσκασε” στο κεφάλι σας αμέσως μετά. Πόσο καιρό θα μείνει η τσίχλα εκεί; Θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο στομάχι;


Η κατάποση τσίχλας είναι επιβλαβής για το σώμα μόνο εάν γίνεται σε υπερβολική ποσότητα, είπε ο Simon Travis, καθηγητής κλινικής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Εξήγησε ότι η κατάποση τριών ή περισσότερων κομματιών τσίχλας την ημέρα είναι μια ποσότητα που θα θεωρούνταν υπερβολική.

«Αν καταπιείτε τσίχλα, θα περάσει από το στομάχι, θα περάσει στο έντερο και θα περάσει αμετάβλητη στο άλλο… άκρο. Υπάρχουν περιπτώσεις τσίχλας να κολλάει στα έντερα βρεφών, ακόμη και παιδιών, αν έχουν καταπιεί μεγάλη ποσότητα, και μετά προκαλεί απόφραξη. Αλλά σε περισσότερα από 30 χρόνια εξειδικευμένης γαστρεντερικής πρακτικής, δεν έχω δει ποτέ τέτοια περίπτωση» ανέφερε.

Ο Δρ Aaron Carroll, διακεκριμένος καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχει γράψει πολλά βιβλία που καταρρίπτουν μύθους για το σώμα. Και εκείνος συμφωνεί πως η κατάποση τσίχλας δεν θα σου κάνει κακό, αλλά είναι κάτι που δεν θα το ενθάρρυνε ενεργά.

«Δεν έχει καμία θρεπτική αξία. Το κόμμι είναι φτιαγμένο από γλυκαντικά και αρώματα με βάση το κόμμι. Η βάση τσίχλας είναι ένα μείγμα ελαστομερών, ρητινών, λιπών, γαλακτωματοποιητών και κεριών. Οπότε δεν θα έλεγα ότι είναι υγιεινό» αναφέρει.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για την κατάποση τσίχλας


Εκτός κι αν πονάτε ή έχετε καταπιεί πολλές τσίχλες, ο Travis και ο Carroll αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό εάν κατά λάθος καταπιείτε μία τσίχλα.

Ωστόσο, για άτομα με προβλήματα με τη γαστρεντερική οδό, ή τον γαστρεντερικό σωλήνα, που είναι μια σειρά οργάνων που ενώνονται μεταξύ τους σε έναν μακρύ, περιστρεφόμενο σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, η κατάποση τσιχλών θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

«Εάν τα πράγματα είναι όπως πρέπει και δεν υπάρχουν μπλοκαρίσματα, δεν υπάρχουν στενώσεις, όλα θα είναι μια χαρά», δήλωσε η ακαδημαϊκός γαστρεντερολόγος Δρ Leila Kia, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Αν υπάρχει στένωση ή έχετε πραγματικά σοβαρή φλεγμονή για οποιονδήποτε λόγο, ή έχετε πρόβλημα κινητικότητας, όπου το στομάχι ή το παχύ έντερο δεν αδειάζουν με τον τρόπο που θα έπρεπε, τότε οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγετε τις τσίχλες».

Ορισμένοι τύποι καρκίνου και χειρουργικές επεμβάσεις αναφέρεται ότι μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη στένωση. «Σίγουρα, αν καταπιείτε πολλά κομμάτια τσίχλας, αυτό θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα εάν έχετε μικροσκοπικό στομάχι ή αν έχει αναδιαταχθεί η ανατομία σας, κάτι που συμβαίνει ουσιαστικά όταν κάνετε γαστρική επέμβαση», είπε η Kia. Παρόλα αυτά, η Kia δεν έχει αφαιρέσει ποτέ τσίχλα από το σώμα κανενός.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί