Τα σημάδια που δείχνουν αν ο εγκέφαλός σας έχει γεράσει πριν την ώρα του – Τρόποι που βοηθούν να διατηρηθεί το μυαλό νέο

Πόσο νεανικό είναι το μυαλό σας; Υπάρχουν μερικά σημάδια μπορούν να το αποκαλύψουν, όπως επίσης και ορισμένα συμπτώματα που δείχνουν ότι οι νοητικές σας επιδόσεις μπορεί να φθίνουν.

Η κατάσταση της υγείας σας, ο τρόπος ζωής και η προσωπικότητά σας επηρεάζουν μεταξύ άλλων και την… ηλικία του εγκεφάλου σας. Με απλά λόγια μπορεί το μυαλό σας να είναι πολύ νεότερο ή πολύ γηραιότερο από την βιολογική σας ηλικία ή από ό,τι εσείς νομίζετε!

Τα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν τρία δεδομένα βάσει των οποίων ο εγκέφαλός σας παραμένει πολύ νεανικός. Ποια είναι αυτά;

Αισθάνεστε νεότεροι από την ηλικία σας. Μην παραγνωρίζετε την αξία που έχει το τι νιώθετε για την ηλικία σας. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία έχουν λιγότερα σημάδια γνωστικής εξασθένισης όσο τα χρόνια περνούν.

Μιλάτε ξένες γλώσσες. Αν και το όφελος αφορά κυρίως τους δίγλωσσους εντούτοις και όσοι μιλούν παραπάνω γλώσσες από τη μητρική τους φαίνεται ότι απολάμβάνουν ένα πιο «δουλεμένο» μυαλό που τείνει να κάνει «εξοικονόμηση ενέργειας» κατά τη λειτουργία του γεγονός που το βοηθά να παραμένει νεανικό. Αυτό τουλάχιστον έδειξε σχετική έρευνα καναδών και ισπανών ερευνητών.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας εγκέφαλος έχει γεράσει πριν την ώρα του

Από την άλλη μεριά η επιστήμη έχει αποκαλύψει και τα σημάδια ενός εγκεφάλου που τείνει να έχει γεράσει πριν την ώρα του. Μεταξύ αυτών είναι ο κυνισμός, οι δυσκολίες συγκέντρωσης και τα κενά μνήμης, αλλά και η διαρκής κόπωση και η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν αποτελεσματικούς τρόπους που βοηθούν το μυαλό να διατηρήσει τη νεότητά του. Μεταξύ αυτών είναι η ισορροπημένη διατροφή κατά το μεσογειακό μοντέλο, η άσκηση με καθημερινή επιλογή το περπάτημα, η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου φίλων, όπως επίσης και η θετική και αισιόδοξη στάση ζωής.

(ygeiamou. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί