Τα οφέλη της άσκησης για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα, αποτελώντας μάλιστα το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα.


Ποια τα οφέλη της άσκησης για τους πάσχοντες με ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αυτοάνοσης αρθρίτιδας, με 1,5 εκατομμύριο άτομα να νοσούν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη εκτιμάται ότι οι ασθενείς υπερβαίνουν τα 2,9 εκατομμύρια.

Περίπου το 75% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι γυναίκες. Ειδικότερα, ποσοστό 1% των γυναικών ενδέχεται να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρουσιάζοντας τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Αποτελέσματα ερευνών έχουν καθιερώσει πλέον την άσκηση ως αναπόσπαστο κομμάτι αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς η εξατομικευμένη εφαρμογή της, βάσει των συγκεκριμένων αναγκών του εκάστοτε νοσούντα, θεωρείται ότι συνιστά την ασφαλέστερη μέθοδο να βελτιωθεί σημαντικά η υγεία και η ποιότητα ζωής του.

Η θετική επίδρασή της άσκησης σε κλινικές εκφράσεις της νόσου αφορά μεταξύ άλλων στην:

Μείωση των επιπέδων φλεγμονής
Μείωση του πόνου
Επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου
Βελτίωση του αισθήματος κόπωσης
Ελάττωση του ρίσκου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου
Αύξηση της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας, που αποτελεί προγνωστικό δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου
Βελτίωση της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας του σώματος, που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής


Οι περισσότεροι ασθενείς με αρθρίτιδα προτιμούν το περπάτημα, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 89 χιλιάδων μεσήλικων και ηλικιωμένων Αμερικανών με αρθρίτιδα. Σχεδόν το 71% ανέφεραν ότι το περπάτημα ήταν μια από τις δύο πιο συχνές ασκήσεις, ακόμα και στην περίπτωση που πονούσαν στις αρθρώσεις. Το 13% ασχολούνταν με την κηπουρική και το 7% έκαναν προπονήσεις με βάρη.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ασκήσεων ήταν περίπου το ίδιο, καθώς όλες οι μορφές άσκησης, όπως αναφέρεται, κατάφεραν να μειώσουν τον πόνο και την κόπωση των ασθενών.

(με πληροφορίες από onmed. gr / photo: pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί