• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα νέα τεστ για τον Covid-19 που θα ριχτούν στη μάχη εναντίον της πανδημίας

Τα νέα τεστ για τον Covid-19 που θα ριχτούν στη μάχη εναντίον της πανδημίας

Παρόλο που τα τεστ PCR αποτελούν μια έμπιστη λύση για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού, η ευρεία εξάπλωση του ιού απαιτεί νέες και πιο γρήγορες επιλογές.

Η «μάχη» για τον περιορισμό της ευρύτερης εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού απαιτεί, όπως είναι λογικό, και δραστικές λύσεις.

Κατεξοχήν μέσο που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι τα τεστ και δη τα τεστ PCR, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν το κρούσμα και να απομονώνουν έγκαιρα τον φορέα του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, τα τεστ PCR, στα οποία η λήψη του δείγματος γίνεται συνήθως από τη μύτη ή από το στόμα, αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊοϋ.

Παρόλο που έχουν θεωρηθεί εν γένει ακριβή και επιτυχημένα, παράγοντες όπως είναι η τιμή, η αδυναμία τόσο γρήγορης εξέτασης, όσο και μαζικής εφαρμογής, τα καθιστούν πλέον ακατάλληλα για τις συνθήκες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature», το περίπλοκο και σχετικά ακριβό του πρωτόκολλο το καθιστά ικανό να χρησιμοποιηθεί μόνο από μεγάλα συγκεντρωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ενώ ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης του ανέρχεται στις τέσσερις με έξι ώρες με τη διαδικασία που απαιτείται για τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων να ανέρχεται στις 24 με 48 ώρες.

Γι’ αυτό το λόγο πλέον ειδικοί αρχίζουν να συστήνουν τη δημιουργία και την εύρεση νέων τεστ αίματος, τύπου POC, τα οποία δεν θα δίνουν μόνο τα αποτελέσματα σε διάστημα μεταξύ 10 και 60 λεπτών, αλλά θα είναι ικανά να εντοπίζουν και νέα αντισώματα κατά του ιού.

Το πρώτο βήμα φέρεται να το έκανε, σύμφωνα με το περοιδικό «Science», η Αμερικανική εταιρεία Cepheid, η οποία μετά τη λήψη άδειας από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προχώρησε στη δημιουργία ενός τεστ, τύπου PCR, που πραγματοποιείται σε σύστημα GenXpert και βγάζει διάγνωση μέσα σε 45 λεπτά.

Στο ίδιο μοτίβο, για τη δημιουργία γρήγορου τεστ, κινήθηκε και η Γερμανική εταιρεία «Pharmakt», η οποία έχει στη διάθεσή της ένα τεστ που διαρκεί 20 λεπτά και ανιχνεύει τα κατάλληλα αντισώματα κατά του ιού. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει πλάνο μαζικής παραγωγής ενός εκατομμυρίου τεστ μέχρι τον Απρίλιο.

Αντίστοιχη λύση προσέφεραν και οι Αμερικανικές εταιρείες Mammoth Biosciences και Sherlock Biosciences με τη δημιουργία του τεστ SARS-CoV-2 Detectr, το οποίο έχει παρόμοια ακρίβεια με ένα τεστ PCR, ενώ χρειάζεται μόλις 30 με 45 λεπτά για να πραγματοποιήσει διάγνωση.

sputniknews / photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •