• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Η ιβουπροφαίνη μπορεί να επιδεινώνει συμπτώματα του κορωνοϊού

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Η ιβουπροφαίνη μπορεί να επιδεινώνει συμπτώματα του κορωνοϊού

Προειδοποίηση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με τη χρήση της ιβουπροφαίνης, καθώς ενδέχεται να επιδεινώνει συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την Τρίτη (18/03), συνέστησε την αποφυγή της ιβουπροφαίνης καθώς μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», υποστήριξε ότι ένα ένζυμο που διεγείρεται από αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη θα μπορούσε δυνητικά να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η ιβουπροφαίνη αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων ACE-2 στις κυτταρικές επιφάνειες, τις οποίες χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα κύτταρα.

Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Μισέλ Βεράν, έγραψε στο Twitter -το περασμένο Σάββατο- ότι φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη μπορεί να χειροτερέψει συμπτώματα του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, ερωτώμενος για τη μελέτη, απάντησε πως ο οργανισμός εξετάζει ενδελεχώς τη συγκεκριμένη έρευνα.

Ο ίδιος είπε:

«Εν τω μεταξύ, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε παρακεταμόλη και μην χρησιμοποιείτε ιβουπροφαίνη ως αυτοθεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό».


Μάλιστα, τόνισε πως αν κάποιοι ασθενείς λαμβάνουν ήδη την ιβουπροφαίνη ως μέρος της αγωγής τους, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με το αν πρέπει να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, μερικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Ο Δρ. Γκάρετ Φιτζγκέραλντ, πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, διευκρινίζει:

«Είναι όλα ανέκδοτα και ψεύτικα νέα από το ανέκδοτο. Μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκδίδουμε οδηγίες για τη δημόσια υγεία».


Γενικά, το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να καταπολεμά καλύτερα τις λοιμώξεις όταν η θερμοκρασία του είναι υψηλότερη, πράγμα που είναι ο σκοπός ενός πυρετού. Ωστόσο, για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, ο ρυθμός μεταβολισμού, δηλαδή η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σε ηρεμία σε ένα δεδομένο χρονικό πλαίσιο, αυξάνεται επίσης κατά 12%.

Από την πλευρά του, ο Πολ Όφιτ, ένας ειδικός της μολυσματικής νόσου στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, τονίζει σύμφωνα με τους «New York Times»:

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε αυτό το επίπεδο του μεταβολισμού όταν δεν χρειάζεται, γι’ αυτό κάνουμε πυρετό μόνο όταν το χρειαζόμαστε».
Έτσι, ενώ παίρνετε φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να ανακουφίσουν από τον πυρετό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

sputniknews.gr / photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •