Ακόμη και πριν την πανδημία σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετώπιζαν κάποια ψυχική ασθένεια, υπογράμμισε ο ΠΟΥ στη μεγαλύτερη έρευνά του για την παγκόσμια ψυχική υγεία.
Στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της πανδημίας το ποσοστό της κατάθλιψης και του άγχους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο.
Αλλά δεν αυξήθηκαν οι επενδύσεις: μόνο το 2% των εθνικών προϋπολογισμών υγείας και το 1% οποιασδήποτε διεθνούς βοήθειας για την υγεία αφιερώνεται στην ψυχική υγεία, τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί», δήλωσε ο Μαρκ Βαν Όμερεν της υπηρεσίας ψυχικής υγείας του ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η έκθεση υπογραμμίζει σε ποιο βαθμό «ο πόνος είναι τεράστιος» σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε.
Σύμφωνα με αυτή, περίπου ένας άνθρωπος στους οκτώ παγκοσμίως πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, με την κατάσταση να είναι χειρότερη για όσους ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, όπου εκτιμάται ότι το ποσοστό ανέρχεται σε έναν στους πέντε.
Οι νέοι, οι γυναίκες και όσοι ήδη έπασχαν από κάποια ψυχική ασθένεια επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, δήλωσε ο Βαν Όμερεν.
Η “Παγκόσμια Έκθεση για την Ψυχική Υγεία” έφερε στο φως και τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε θεραπείες:
την ώρα που περισσότερο από το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες λαμβάνουν θεραπεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα, το ποσοστό πέφτει στο 12% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Εξάλλου η έκθεση ζητεί να εξαλειφθεί το στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές ασθένειες, υπογραμμίζοντας ότι σε 20 χώρες ακόμη θεωρείται ποινικό αδίκημα η απόπειρα αυτοκτονίας.
Επίσης σημειώνει ότι αν και μόνο μία απόπειρα αυτοκτονίας στις 20 καταλήγει στον θάνατο, ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε αυτοκτονία.
«Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι επένδυση για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
(φωτο:pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται τρεις παραστάσεις του ΚΘΒΕ λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων του
- Θεσ/νίκη: Χειροπέδες σε Έλληνα καταζητούμενο για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής σχεδόν 30 εκατ. ευρώ
- Μέγαρο Μουσικής: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την αρχή του 2026 – Τον Φεβρουάριο το αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ
- Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
- Παρίσι: Η διεύθυνση του Λούβρου ανακοίνωσε πως το μουσείο λειτουργεί εν μέρει, παρά την απεργία
- Θεσσαλονίκη: Το ρομπότ Pepper μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους – Δείτε βίντεο
- ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές 487,9 εκατ. – Επιπλέον 600 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12
- Βενεζουέλα: Απέπλευσαν δύο τάνκερ με υποπροϊόντα πετρελαίου
- ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες
- Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας 2026 –2030: Οδικός χάρτης για ένα ασφαλές ψηφιακό μέλλον στην Ελλάδα









