• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σημαντικό: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Σημαντικό: Με ποια σειρά εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορωνοϊού;

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και με μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι πρώτα εμφανίζεται πυρετός, βήχας και μυικοί πόνοι και στη συνέχεια ακολουθούν ναυτία και/ή εμετός και μετά διάρροια.

«Η άνω γαστρεντερική οδός (δηλαδή, ναυτία ή και έμετος) δείχνει να επηρεάζεται πριν από την κατώτερη γαστρεντερική οδό (δηλαδή, διάρροια) στο Covid-19, που είναι το αντίθετο από MERS και SARS», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η σειρά των συμπτωμάτων καταγράφηκε σε πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Κίνα, τα οποία συλλέχθηκαν από τις 16-24 Φεβρουαρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιπλέον, οι συγγραφείς μελέτησαν ένα σύνολο δεδομένων περίπου 1.100 περιπτώσεων που συλλέχθησαν από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 29 Ιανουαρίου. από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Προκειμένου να να συγκρίνουν τη σειρά των συμπτωμάτων του Covid-19 με τη γρίπη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 2.470 περιπτώσεις στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και το Νότιο Ημισφαίριο που αναφέρθηκαν στις αρχές υγείας από το 1994 έως το 1998.

Όπως δήλωσε ο Τζόζεφ Λάρσεν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, «δεδομένου ότι υπάρχουν τώρα καλύτερες προσεγγίσεις στις θεραπείες για τον Covid-19, ο εντοπισμός ασθενών νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο νοσηλείας».

«Η σειρά των συμπτωμάτων έχει σημασία. Η γνώση ότι κάθε ασθένεια εξελίσσεται διαφορετικά σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν νωρίτερα εάν κάποιος πιθανώς έχει Covid-19 ή άλλη ασθένεια, που μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τη θεραπεία», δήλωσε ο Λάρσεν.

Η γνώση της σειράς των συμπτωμάτων του κορωνοϊού μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αναζητήσουν αμέσως φροντίδα ή να αποφασίσουν αμέσως να απομονωθούν, δηλώνουν οι επιστήμονες. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να αποκλείσουν άλλες ασθένειες ή να καθορίσουν τον τρόπο θεραπείας των ασθενών.


photo unsplash