• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σφήκα ή μέλισσα; Πώς θα ξεχωρίσεις το τσίμπημα, και πώς θα βγάλεις το κεντρί με μια…. πιστωτική κάρτα

Σφήκα ή μέλισσα; Πώς θα ξεχωρίσεις το τσίμπημα, και πώς θα βγάλεις το κεντρί με μια…. πιστωτική κάρτα

Ο οξύς πόνος από ένα τσίμπημα δεν προκαλείται από το κεντρί, αλλά από το δηλητήριο που απελευθερώνεται από αυτό.

Έτσι η το δυνατόν γρήγορη αφαίρεση του κεντριού βοηθά πολύ στη μείωση του πόνου.

Είναι όμως πάντα εφικτό αυτό;  

Όχι, ειδικά αν το τσίμπημα προέρχεται από μια σφήκα. Σε αντίθεση με το κεντρί της μέλισσας, που είναι αγκαθωτό, το κεντρί της σφήκας δεν βγαίνει από αυτήν και είναι ίσιο.

Ακριβώς εκείνο το αγκαθωτό τμήμα είναι που κάνει το τσίμπημα της μέλισσας επώδυνο και την αφαίρεση του κεντριού δυσκολότερη.

Αν λοιπόν σας τσιμπήσει μέλισσα, εντοπίστε το σημείο του τσιμπήματος και προσπαθήστε να το ξύσετε απαλά με το νύχι σας, τεντώνοντας λίγο το δέρμα αν χρειαστεί.

Κάποιοι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκι, ούτε και να πιέζετε το δέρμα εκατέρωθεν του τσιμπήματος για να σπρώξετε το κεντρί προς τα άνω, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση περισσότερου δηλητηρίου.

Αν τα νύχια σας είναι πολύ κοντά για να ξύσουν το κεντρί, μπορείτε να το κάνετε με το άκρο μιας… πιστωτικής κάρτας.

Ξύστε απαλά το σημείο του τσιμπήματος έως ότου το κεντρί γλιστρήσει έξω. Αν δεν έχετε διαθέσιμη πιστωτική κάρτα, άδεια οδήγησης ή παρόμοιο αντικείμενο ή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε αντικείμενο έχει ίσια πλευρά, όπως έναν χάρακα ή το πάνω μέρος ενός κλειδιού.

Οι σφήκες δεν αφήνουν πίσω τους ούτε κεντρί, ούτε σάκο με δηλητήριο. Έτσι αν δεν βλέπετε τίποτα στο σημείο, αυτό μπορεί να σημαίνει πως τελικά δεν ήταν μέλισσα εκείνο που σας τσίμπησε.

Επίσης, εάν ένα έντομο σας τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές, τότε δεν ήταν μέλισσα. Η κάθε μέλισσα τσιμπάει μία και μόνο φορά στην ζωή της και μετά ψοφάει. Υπάρχουν κάποια πιο σπάνια είδη μελισσών που μπορούν να τσιμπήσουν περισσότερες από μία φορές.


Με πληροφορίες από healthline.com/photo unsplash