Σχεδόν το 40% των ασθενών με άνοια στη Βρετανία δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, σύμφωνα με μελέτη

Μια πρόσφατη έκθεση από την Επιτροπή Άνοιας αποκαλύπτει ότι περίπου το 36 τοις εκατό των ατόμων με άνοια στην Αγγλία δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.


Η άνοια περιλαμβάνει διάφορες ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, και προκαλεί προβλήματα με τη μνήμη, τη λογική, την επικοινωνία, αλλά και αλλαγές της προσωπικότητας και μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η άνοια εκδηλώνεται μοναδικά σε κάθε άτομο, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας να μπορείτε να διακρίνετε τι είναι φυσιολογικό για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Οι γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και ο αντίκτυπος της θλίψης και του στρες μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη, αλλά ένα σταθερό μοτίβο μείωσης για εβδομάδες ή ημέρες θα πρέπει να προκαλέσει επείγουσα ιατρική έρευνα.

Η αναγνώριση των σημείων άνοιας περιλαμβάνει την παρατήρηση συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στην εργασία ή στις καθημερινές εργασίες.

Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν πτώση στα προηγούμενα επίπεδα λειτουργικότητας, απώλεια μνήμης που δεν εξηγείται από ψυχιατρικές διαταραχές και γνωστικές και συμπεριφορικές βλάβες όπως δυσκολία απόκτησης νέων πληροφοριών, μειωμένη λήψη αποφάσεων και αλλαγές στην προσωπικότητα.

Διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια


Η άνοια είναι μια διαδεδομένη πάθηση που επηρεάζει έναν στους οκτώ ενήλικες άνω των 65 και το 46 τοις εκατό των άνω των 85 ετών. Διάφορες ασθένειες εμπίπτουν στην ομπρέλα της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της αγγειακής άνοιας, της άνοιας με σώματα Lewy, της μικτής άνοιας, της νόσου του Πάρκινσον, της μετωποκεφαλικής λοβιακής απογένεσης, νόσος Creutzfeldt-Jakob και υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης.

Η απώλεια μνήμης μπορεί να προκληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τραύμα, τους όγκους του εγκεφάλου, την κατάχρηση αλκοόλ, ασθένειες όπως ο HIV και την κατάθλιψη, με την πιο κοινή μορφή να είναι το Αλτσχάιμερ, που αποτελεί το 50 έως 70 τοις εκατό των περιπτώσεων άνοιας.

Ορισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τη μνήμη αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης και δεν είναι ενδεικτικά της άνοιας. Αυτά περιλαμβάνουν ανταπόκριση σε ενδείξεις ή επιλογές πολλαπλών επιλογών παρά την εξασθένηση της μνήμης, μικρές καθυστερήσεις στην εύρεση λέξεων, διατήρηση οπτικοχωρικής λειτουργίας, διατήρηση κοινωνικών δεξιοτήτων και καμία αλλαγή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η διάγνωση της άνοιας περιλαμβάνει μαγνητική τομογραφία, νευροψυχολογικές εξετάσεις και μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού. Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων προσωρινά.

Η κατανόηση της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αναμένονται ορισμένες αλλαγές που σχετίζονται με τη μνήμη και δεν συνδέονται απαραίτητα με την άνοια. Η διαφοροποίηση μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης και των πιθανών συμπτωμάτων άνοιας βοηθά στην παροχή της κατάλληλης φροντίδας και υποστήριξης.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί