Ρώσοι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα φάρμακο για την θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Ρώσοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα χημική ένωση που σταματά το Αλτσχάιμερ στα αρχικά του στάδια χωρίς να βλάπτει το συκώτι του ασθενούς. Οι επιστήμονες διεξάγουν τώρα προκλινικές δοκιμές με το φάρμακο.

Ρώσοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Οργανικής Σύνθεσης του Ουραλικού Κλάδου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το Ινστιτούτο για την Μελέτη Φυσιολογικά Δραστικών Ουσιών ανέπτυξαν νέες χημικές ενώσεις για την θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους προγραμματιστές, μακροπρόθεσμα, τα φάρμακα που βασίζονται σε αυτές τις ουσίες θα μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη άνοιας χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Αυτό ανέφερε στο RT η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών . Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Sciences .


Η ουσία αναπτύχθηκε με βάση το ήδη γνωστό φάρμακο τακρίνη. Η τακρίνη είχε συνταγογραφηθεί σε άτομα με Αλτσχάιμερ στο παρελθόν, αλλά με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε σοβαρή βλάβη στο συκώτι των ασθενών. Οι συγγραφείς της νέας εργασίας κατάφεραν να τροποποιήσουν την ουσία έτσι ώστε να διατηρεί τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι πλέον τοξική.

Η αρχή της δράσης της τακρίνης βασίζεται στον αποκλεισμό του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση, το οποίο διασπά τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, ο οποίος εμπλέκεται στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Μια ανεπάρκεια ακετυλοχολίνης είναι γνωστό ότι εμφανίζεται στην νόσο του Αλτσχάιμερ. Στις ΗΠΑ, η τακρίνη εγκρίθηκε για την θεραπεία ανθρώπων το 1993, αλλά το φάρμακο αποσύρθηκε στην συνέχεια λόγω της υψηλής τοξικότητάς του στο ήπαρ και πολλών άλλων παρενεργειών.

Η Maria Ulitko, διευθύντρια του Τμήματος Βιολογίας και Βασικής Ιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ural (UrFU), εξήγησε στον δημοσιογράφο του RT την επιστημονική ανακάλυψη που επιτεύχθηκε:

«Το καθήκον μας ήταν να μελετήσουμε τις επιδράσεις των λαμβανόμενων συζυγών (χημικών παραγώγων – RT) της τακρίνης (9-αμινο-1,2,3,4-τετραϋδροακριδίνη) και του σαλικυλικού οξέος στα ηπατικά κύτταρα. Έχουμε δείξει ότι τα περισσότερα από τα συζυγή που συνθέτουν οι συνάδελφοί μας είναι 1,5 έως 4 φορές λιγότερο τοξικά για τα ηπατικά κύτταρα από την καθαρή τακρίνη».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μελέτες απέδειξαν ότι οι ουσίες που λαμβάνονται όχι μόνο είναι ικανές να μπλοκάρουν την ακετυλοχολινεστεράση, αλλά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την χρήση του φαρμάκου για την μείωση του οξειδωτικού στρες, που είναι ένας από τους μηχανισμούς εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, οι νέες χημικές ενώσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον σχηματισμό συστάδων ορισμένων πρωτεϊνών βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο που προκαλούν θάνατο νευρώνων στην άνοια, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η Ulitko αναλύει:

“Τα αίτια της νόσου του Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά. Η ασθένεια έχει ένα γενετικό στοιχείο, επομένως δεν μπορεί ακόμη να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, χάρη στις βελτιωμένες διαγνωστικές μεθόδους, είναι δυνατός ο εντοπισμός της νόσου σε πρώιμο στάδιο».

Οι νέες χημικές ουσίες δοκιμάζονται επί του παρόντος σε προκλινικές δοκιμές. Στην επόμενη δοκιμαστική φάση, η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου θα εξεταστεί σε εθελοντές.

photo freepik

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί