• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι κλήσεις, στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας, Αντιρευματικού Αγώνα

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι κλήσεις, στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας, Αντιρευματικού Αγώνα

Κατά 49% αυξήθηκαν οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) το 2018 σε σχέση με το 2017 και τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τους ρευματοπαθείς είναι κατάθλιψη, άγχος και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Από το σύνολο των καλούντων, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΕΑΝΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, και σε μικρότερο ποσοστό τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, την ινομυαλγία, την οστεοαρθρίτιδα, και το σκληρόδερμα. Οι κλήσεις που αφορούσαν άτομα με άλλα ρευματικά νοσήματα άγγιζαν το 7%, ενώ χωρίς διάγνωση το 9% και με πολλαπλή διάγνωση το 3%.

Τα θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικό συναίσθημα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις) ήταν το αποκλειστικό θέμα του 38% των κλήσεων. Παράλληλα, το 22% των κλήσεων σχετίζονταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ), το 11% εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και τέλος, το 29% ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία του συλλόγου.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΑΝΑ, η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 ασθενείς με ρευματοπάθειες, τις οικογένειες, τους φίλους και φροντιστές τους και παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου, ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 – 20.00) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους.

photo:pexels

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •