Αν αλλάξετε αυτές τις 8 συνήθειες θα έχετε ευεξία μέχρι τα βαθιά σας γεράματα

Το πέρασμα του χρόνου είναι μία πραγματικότητα με την οποία όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι

Στην πρόληψη της φθοράς και τη διατήρηση της ζωντάνιας μας, σπουδαίο ρόλο παίζουν οι καθημερινές μας συνήθειες

Ποιες είναι οι 8 συνήθειες που χρειάζεται να αφήσετε πίσω

 • Να παραμελείτε τη σωματική σας υγεία
 • Να παραμελείτε την ψυχική σας υγεία
 • Να κρατάτε κακίες
 • Να αποφεύγετε την επίλυση των συγκρούσεων
 • Να ζείτε στον αυτόματο
 • Να θυσιάζεστε και να μην βάζετε όρια
 • Να παραμελείτε την προσωπική σας εξέλιξη
 • Να μην νιώθετε ευγνώμονες


Να παραμελείτε τη σωματική σας υγεία

Όσο πιο νέος είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο ανίκητος αισθάνεται. Η παραμέληση της σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, μπορεί στα νιάτα μας να μην φαντάζει κάτι σοβαρό. Το ανθρώπινο σώμα όμως, είναι φθαρτό. Αν διαρκώς:

 • Στερείστε τον ύπνο
 • Αμελείτε τη σωματική άσκηση
 • Τρώτε ανθυγιεινά


Ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε και να αλλάξετε ορισμένα πράγματα

Η παραμέληση της σωματικής υγείας σήμερα, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, στερώντας σας τη χαρά και την ευεξία που αξίζετε. Βέβαια, δεν χρειάζεται να γίνετε φανατικός της γυμναστικής ή να στερηθείτε τις αγαπημένες σας απολαύεις. Όλα είναι ζήτημα μέτρου, συνέπειας, και υγιεινών επιλογών.


Να θυμάστε ότι ο τρόπος ζωής σας σήμερα, θα επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας στο μέλλον.

Πάντα να φέρεστε στο σώμα σας με σεβασμό και φροντίδα.

Να παραμελείτε την ψυχική σας υγεία
Εκτός από τη σωματική, εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική μας υγεία και ευημερία. Η ψυχική ισορροπία είναι καθοριστική για την ευτυχία μας.

Η παραμέληση της ψυχικής μας υγείας μπορεί να μας οδηγήσει σε:

 • Χρόνιο στρες
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Κατάθλιψη
 • Μοναξιά
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση


Τα αποτελέσματα της επιβαρυμένης ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πολύ σοβαρά, επιδρώντας τελικά και στη σωματική μας υγεία.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κάνετε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία ακόμη και μέσα από τις αγαπημένες σας συνήθειες και την καθημερινή χαλάρωση.

Να κρατάτε κακίες
Κρατώντας κακίες, αφήνουμε αυτό το πικρό συναίσθημα της σύγκρουσης να μας σιγοτρώει την ψυχή. Το να κρατάμε κακία είναι σαν να κουβαλάμε συνέχεια ένα βαρύ φορτίο που μας κρατάει πίσω, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Να θυμάστε ότι ο άνθρωπος που υποφέρει περισσότερο, δεν είναι αυτός που σας αδίκησε, αλλά εσείς που το κρατάτε μέσα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες, κάτι που καταστρέφει τη σωματική και την ψυχική σας υγεία. Με άλλα λόγια, είναι ένας σίγουρος δρόμος προς τη δυστυχία. Αν γενικά κρατάτε κακίες, είναι καιρός ν’ αναθεωρήσετε, όχι για το καλό τον άλλων, αλλά για τη δική σας ευτυχία.

Να αποφεύγετε την επίλυση των συγκρούσεων
Μπορεί αρχικά ν’ ακούγεται παράδοξο, ειδικά αφού έχουμε αναλύσει πόση ζημιά δημιουργούν οι κακίες στη ζωή. Όμως, η αποφυγή των συγκρούσεων δεν είναι λύση, ούτε τελικά ο τρόπος για ν’ αποφύγουμε τον θυμό. Για την ακρίβεια, είναι το αντίθετο. Με το να αποφεύγετε τις συγκρούσεις, συσσωρεύετε την οργή.

Το κλειδί είναι να μάθουμε να επιλύουμε τις διαφορές μας με υγιή τρόπο. Αυτό σημαίνει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τις ανησυχίες μας ανοιχτά και με σεβασμό, να μην τ’ αφήνουμε να σιγοβράζουν και μας τρώνε την ψυχή. Χρειάζεται να μάθουμε να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, χωρίς να προσβάλλουμε τους άλλους. Όσο και αν, εκείνη τη στιγμή είναι δύσκολο, η επίλυση των συγκρούσεων την κατάλληλη στιγμή, είναι αναγκαία για την μελλοντική μας ευτυχία.

Να ζείτε στον αυτόματο
Πόσες διαδρομές έχετε κάνει και δεν τις έχετε χαρεί; Η ζωή στον αυτόματο πιλότο την κάνει άγευστη και άχαρη και αφήνουμε τις εμπειρίες της να περνάνε από δίπλα μας ανεκμετάλλευτες. Ως έναν βαθμό, είναι φυσιολογικό να μας απορροφά η ρουτίνα, αλλά η αυτοματοποιημένη ζωή μας αδειάζει εσωτερικά και είναι κάτι για το οποίο μετανιώνουμε σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μην χάνετε την ομορφιά των καθημερινών στιγμών, την ευχαρίστηση των νέων εμπειριών και την ικανοποίηση της προσωπικής ανάπτυξης.

Να θυσιάζεστε και να μην βάζετε όρια
Είστε απ’ τους ανθρώπους που δεν μπορείτε να βάλετε όρια, με αποτέλεσμα να φορτώνεστε δουλειά και να επωμίζεστε καθήκοντα ακόμη και όταν «πνίγεστε»; Συχνά νιώθουμε την παρόρμηση να δεχτούμε να κάνουμε επιπλέον πράγματα, ακόμη και αν αυτό είναι εις βάρος του χρόνου και της ευημερίας μας.

Η αδιάλειπτη δέσμευση και η αδυναμία να θέσουμε όρια, μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και σε συναισθήματα θυμού, ζημιώνοντας σοβαρά την ευτυχία μας μακροπρόθεσμα.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, ποιο είναι το νόημα του να προσπαθείς διαρκώς να ευχαριστήσεις τους άλλους, όταν εσύ ο ίδιος είναι εξαντλημένος και δυστυχισμένος;

Μία αναγκαία δεξιότητα στη ζωή, είναι να μάθουμε να λέμε «όχι» και να θέτουμε όρια, προκειμένου να διατηρήσουμε την ευημερία και να προστατεύσουμε την ευτυχία μας.

Αν, μεγαλώνοντας δεν θέλετε να είστε δυστυχισμένοι, αυτό είναι κάτι που οφείλετε να κάνετε.

Να παραμελείτε την προσωπική σας εξέλιξη

Ένα από τα πιο άσχημα πράγματα που μπορεί να συμβούν στον άνθρωπο μεγαλώνοντας, είναι να χάνει τη θέλησή τους να ζήσουν πραγματικά. Μπορεί, μεγαλώνοντας οι άνθρωποι να σταματούν να επιδιώκουν ν’ αποκτήσουν νέα χόμπι και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Μία τάση που μπορεί να οδηγήσει στην απελπισία και την απώλεια στόχου στη ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργείτε την νοοτροπία της εξέλιξης. Η διαρκής ανάπτυξη και η εξέλιξη, η προσωπική ανάπτυξη, ανεξάρτητα από την ηλικία: η επιδίωξη νέων στόχων, οι προκλήσεις, η προσπάθεια να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Νέες επιδιώξεις όπως νέα χόμπι, ενδιαφέροντα βιβλία, αποτελούν τρόπους επένδυσης στον εαυτό σας, που διατηρούν το μυαλό και το πνεύμα ζωντανό και οξυδερκές.

Μην σταματάτε να εκπλήσσετε τον εαυτό σας για όσα καταφέρνετε και όσα συνεχίζετε να μαθαίνετε!

Να μην νιώθετε ευγνώμονες
Ίσως το σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό στοιχείο: Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε. Στο κυνήγι του χρήματος, της επιτυχίας και των υλικών αποκτημάτων, συχνά ξεχνάμε να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης, μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ευημερία και την ευτυχία μας.

Η ευγνωμοσύνη μας κάνει να εστιάσουμε στα όσα ήδη έχουμε σήμερα, και όχι σ’ εκείνα που μας λείπουν και επιθυμούμε.

Ειδικά αν δεν το κάνετε μέχρι σήμερα, είναι καιρός ν’ αρχίσετε να χαίρεστε όσα έχετε, αφού η ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει τα πράγματα ομορφότερα όσο μεγαλώνετε.

Το δικό σας σχέδιο ευτυχίας
Καταστρώνοντας το δικό σας σχέδιο ευτυχίας,να έχετε στο μυαλό σας:

 • Να παραμένετε σωματικά και ψυχικά ενεργοί
 • Να εξακολουθείτε να μαθαίνετε να εξελίσσεστε προσωπικά
 • Να κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί