Ματιές στο μυαλό ενός δημιουργικού ανθρώπου.

Το κλειδί πρόσβασης στη δημιουργία, είναι να αγκαλιάζετε και να αφήνετε ανεπηρέαστη την απεραντοσύνη της φαντασίας του μυαλού στην ζωή σας.


Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις μας επιτρέπουν να κάνουμε μια απεικόνιση του εγκεφάλου και να εξετάσουμε με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην ανθρώπινη ιστορία.
Εξετάζοντας το μυαλό ενός δημιουργικού στοχαστή, διαπιστώνουμε ότι ο εγκέφαλός τους συγχρονίζεται σε πολλές περιοχές και δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των μετωπικών και βρεγματικών λοβών. Οι δημιουργικές σκέψεις μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και να εξερευνούν πολλές πιθανές λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας την εξεύρεση απρόσμενων λύσεων!
Η χαμηλή δημιουργική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από αυξημένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, που δεν υποστηρίζουν τη δημιουργική γνώση και είναι επίσης αποτέλεσμα προβολής των συναισθημάτων του κόσμου γύρω μας. Ένα από τα τυφλά ανθρώπινα σημεία μας είναι το ότι πιστεύουμε ότι, οι άλλοι βλέπουν αισθάνονται, νιώθουν και γνωρίζουν ότι και εμείς.
Οι υψηλά δημιουργικοί στοχαστές συνειδητοποιούν τη δραστηριότητα ανάμεσα στα εκτελεστικά δίκτυα του εγκεφάλου, τη σημασία και την προεπιλεγμένη λειτουργία, δείχνοντας ισχυρότερες συνδέσεις και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Η δημιουργική σκέψη, είναι μια ολοκληρωμένη λειτουργική προσπάθεια του εγκεφάλου. “Είναι ο συγχρονισμός μεταξύ των βασικών συστημάτων για τη δημιουργικότητα. Οι άνθρωποι που σκέφτονται ευέλικτα καταλήγουν σε πιο δημιουργικές ιδέες και είναι πιο ικανοί να εμπλέκουν αυτά τα δίκτυα που συνήθως δεν συνεργάζονται, φέρνοντας αυτά τα συστήματα σε απευθείας σύνδεση”.
Η εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι κρίσιμο συστατικό της δημιουργικής διαδικασίας. Η έρευνα του Καθηγητή Jung, αναγνωρίζει στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας ένα εγκεφαλικό δίκτυο, το οποίο όταν ρυθμίζεται σωστά, μας επιτρέπει να μειώσουμε την κριτική του μυαλού μας και να αυτοσχεδιάσουμε. Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας συνδέεται επίσης με την αυτοαναφορική σκέψη, την συναισθηματική λογική και την περιπλάνηση του μυαλού.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις που πρέπει να ψάξεις για μια καινούργια ιδέα, όπως επίσης πώς θα εκπαιδεύσεις το μυαλό να εφαρμόζει τη μέθοδο με την οποία παράγονται οι ιδέες, -γιατί μια ιδέα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συνδυασμό παλιών στοιχείων με τους απαραίτητους συσχετισμούς και συνδυασμούς.
Βήματα δημιουργικότητας

  • Προετοιμασία – Αναρωτηθείτε: “Ποιες πληροφορίες χρειάζεστε για να πυροδοτήσετε την καταιγίδα δημιουργικότητας”. Μαζέψτε υλικό ειδικής και γενικής φύσης, που να σχετίζεται με το αντικείμενο της δραστηριότητάς σας, παρατηρήστε τους ανθρώπους, το περιβάλλον που κινείστε και ευρύνετε τις γνώσεις σας με την επικαιρότητα, την οικονομία, και ότι άλλο σας ενδιαφέρει. Να είστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις.
  • Δραστηριοποιηθείτε για να προωθήσετε τη δημιουργικότητα: Διαβάστε εγκυκλοπαιδικά βιβλία και περιοδικά, γραφτείτε σε ένα μάθημα που θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε μια νέα γνώση και ικανότητα. Σχεδιάστε ότι έχετε στο μυαλό σας ενώ ακούτε μουσική και οπτικοποιήστε την ιδέα σας.
  • Περίοδος επώασης – Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να προσομοιώσετε τις ιδέες και να μπείτε στη δημιουργική σας ζώνη. Βρείτε έναν χώρο όπου θα βοηθήσει το μυαλό σας να λειτουργήσει δημιουργικά και αφήστε το υποσυνείδητό σας να δουλέψει. Οργανώστε και να αξιολογήστε το καθένα από αυτά. Σε αυτό το βήμα αναρωτιέστε ποια δημιουργικά στοιχεία είναι βιώσιμα και τα κύρια στοιχεία που σηματοδότησαν τη δημιουργία κάθε ιδέας. Ενώστε 2-3 στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει, ψάξτε για συσχετισμούς προσπαθώντας να συνθέσετε το υλικό και να ενώσετε το παζλ. Ίσως αισθανθείτε εξαντλημένοι και ότι χάνετε το χρόνο σας. Μην πανικοβάλλεστε και μην τα παρατάτε. Μόλις καταφέρετε να σχηματίσετε την πρώτη ιδέα, τα κομμάτια του παζλ θα αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους.
  • Έπνευση – Με τη ρύθμιση του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας, και κριτικού μυαλού επιτρέπουμε στον εγκέφαλο να αυτοσχεδιάζει και να κυκλοφορεί ελεύθερα από το ένα προσχέδιο στο άλλο. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο ένστικτο και τη διαίσθηση, λαμβάνοντας υπόψη όλες οι εναλλακτικές λύσεις οι οποίες δεν χρειάζεται να έχουν την κατάλληλη αισθητική ή να είναι ευχάριστες, αλλά να υπερισχύει η λογική. Η ιδέα που θα εμφανιστεί σαν επικρατέστερη δεν θα αργήσει να εμφανιστεί από το πουθενά και θα σας ενθουσιάσει.
  • Επαλήθευση – Η θετική ανατροφοδότηση και η κοινωνική στήριξη, αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία ρύθμισης που ενθαρρύνουν ένα άτομο ή την ομάδα σε συνεργασία. Δοκιμάσετε τη λειτουργία του και εάν είναι απαραίτητο κάντε ορισμένες τροποποιήσεις.
  • Μια δημιουργική ώθηση
    Όταν πρέπει να καταλήξετε σε μια δημιουργική λύση, κοιμηθείτε σε αυτή την ιδέα. Ο χρόνος ανάπαυσης θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε σε ένα δύσκολο πρόβλημα με ανανεωμένη πνευματική δύναμη και να βελτιώσετε τις πιθανότητες επίλυσης.

Δέσπω

photo pexels