Aποκαλύψτε τα μυστήρια των συναισθημάτων

Οι άνθρωποι από τη στιγμή της σύλληψης είμαστε ανοιχτοί σε κάθε επιρροή.

Διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα εκφράσεων που μας επιτρέπουν την αίσθηση, τη σκέψη την επικοινωνία, και τα συναισθήματα δίνοντας στους άλλους την δική μας αντίληψη πραγματικότητας.

Ορισμένες από αυτές τις αντιδράσεις είναι συναισθηματικές, μερικές είναι γνωστικές, μερικές είναι αυτόματες και άλλες εκφράζονται σε πολλαπλές μορφές. Οι εκφράσεις μας είναι το σύνολο των αντιδράσεων του εγκεφάλου στο περιβάλλον μας, που οδηγεί στην παραγωγή διαφόρων ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Οι λειτουργικές νευρικές αντιδράσεις δημιουργούν συναισθήματα, σκέψεις, ενέργειες, διαθέσεις και επιγενετικές αλλαγές.
Μια ανθρώπινη έκφραση είναι και η συγκίνηση. Όταν σκεφτόμαστε τα συναισθήματα, τι μας έρχεται στο νου; Πολλοί βλέπουν τα συναισθήματα ενός ατόμου προσωπικά, αφού υπάρχουν σε κάθε κατάσταση αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και τις κοινωνικές σχέσεις. Αναρωτηθήκατε πώς αισθάνεστε με την εμπειρία της συγκίνησης; Πόσο σημαντική ή πόσο ευχάριστη είναι για εσάς ;
Ορισμένες εμπειρίες μας επηρεάζουν συναισθηματικά και βοηθούν στην αναγνώριση βασικών συναισθημάτων με μια συγκεκριμένη δημιουργική μορφή, αφού τα συναισθήματα αποτελούν μέρος μιας περίπλοκης διαδικασίας που περιλαμβάνει σχεδόν κάθε πτυχή της ύπαρξης.
Οι επαναλήψεις των εμπειριών οδηγούν σε ορισμένες προσαρμογές που καθοδηγούν την επεξεργασία πληροφοριών και συμπεριφορά ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.
Η κοινωνική ή διαπροσωπική λειτουργία των συναισθημάτων, υποστηρίζει την ικανότητα να διατηρούνται σύνθετες, αλληλεξαρτώμενες σχέσεις. Η ικανότητα επικοινωνίας, δεσμού και συν-ρύθμισης με άλλους δημιουργεί ένα δέσιμο που ισχυροποιείται. Για παράδειγμα το συναίσθημα της αγάπης, είναι ευεργετικό για μια μητέρα που φροντίζει το παιδί της γιατί δίνει τη δυνατότητα σωστής ανάπτυξης του παιδιού με επιτυχία.
Μετά από αρκετές επαναλήψεις της συμπεριφοράς φροντίδας ενός παιδιού, το νευρικό σύστημα της μητέρας τονώνει τους νευρώνες του υποθαλάμου για να παράγει ορισμένους νευροδιαβιβαστές – όπως οξυτοκίνη, αγγειοπιεστίνη και ντοπαμίνη – προκειμένου να απελευθερωθούν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της υπόφυσης αδένα και να δημιουργηθεί η προσκόλληση ή αυτή η αίσθηση ανάγκης να φροντίσει το παιδί της.
Νέα μορφή της νοημοσύνης
Έχουμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε την εσωτερική και εξωτερική πληροφορία κατά βούληση και νοημοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν συναισθηματικές καταστάσεις που προηγούνται της προσοχής και επικεντρώνονται σε μια κρίσιμη κατάσταση χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο. Αυτός ο τύπος αντίδρασης ενεργοποιείται ασυνείδητα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, ελέγχοντας τις φυσιολογικές αντιδράσεις καθώς και τις τάσεις δράσης, την προσοχή και τη συμπεριφορά.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο δάσος. Έχει ησυχία και ξαφνικά ακούτε περίεργο το θρόισμα των φύλλων. Η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά και ένα αίσθημα φόβου μετατοπίζει την προσοχή σας στο έδαφος, ψάχνοντας το φίδι που σας απειλεί. Η “γρήγορη” συναισθηματική αντίδραση μεταδίδει τις πληροφορίες ερεθισμάτων από τον θάλαμο απευθείας στην αμυγδαλή, παρακάμπτοντας τις γνωστικές λειτουργίες του φλοιού.
Το στρες και η μετατόπιση της προσοχής σε ερέθισμα, συμβαίνουν πριν από τη γνωστική λειτουργία, επιτρέποντας στο άτομο να αξιολογήσει τα ερεθίσματα ως άμεση απειλή. Θέλει να είναι προετοιμασμένος για τον κίνδυνο παρά να απορρίψει μια άμεση απειλή. Η γνώση της κατάστασης διακόπτει την ταχύτητα αυτής της διαδικασίας σαν μια περίπλοκη και περιττή σκέψη.
Το δεύτερο, υψηλότατο επίπεδο επεξεργασίας ενός ερεθίσματος που μπορεί να πάρει μέσω του εγκεφάλου είναι αυτό της γνωστικής επεξεργασίας. Οι πληροφορίες για τον ερεθισμό μετακινούνται από τον θάλαμο στον φλοιό, όπου λαμβάνει χώρα η γνωστική εκτίμηση και στη συνέχεια μεταδίδεται στο αντίστοιχο σύστημα συναισθηματικής απόκρισης .
Η γνωστική λειτουργία, μπορεί να παρακολουθεί καθώς και να τροποποιεί τις συνθετικές συναισθηματικές εισόδους. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι παρακολουθείτε την τελευταία επένδυση μετοχών, καθώς πέφτει σε αξία. Η κατάσταση φόβου που αντιμετωπίζετε ανταποκρίνεται σε γνωστικές πολύπλοκες πληροφορίες που χαρακτηρίζετε ως επικίνδυνες. Το συνειδητό μυαλό σας κάνει μια εκτίμηση από την πληροφορία, καθορίζοντας ότι η απώλεια νομισματικής αξίας είναι επικίνδυνη και ενεργοποιείται ο φόβος.
Σε αυτό το παράδειγμα, μπορούμε να δούμε τη γνώση που τροποποιεί τις συναισθηματικές καταστάσεις, δείχνοντας ότι τα συναισθήματα είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων. Αντί να εκδηλώνεται απλώς φυσικές και αυτόνομες ιδιότητες, τα συναισθήματα αλληλεπιδρούν και με τις γνωστικές λειτουργίες. Οι συναισθηματικές εκτιμήσεις προσαρμόζουν το άτομο στις άμεσες καταστάσεις περιβαλλοντικής απειλής ή ανταμοιβής,ενώ η γνώση βελτιώνει την καταλληλότητα και την ικανότητα του ατόμου να σκεφτεί μέσω των εμπειριών.
Ακριβώς όπως τα δικά μας συναισθήματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τους άλλους, οι συναισθηματικές εκφράσεις των γύρω μας, μας δίνει μια πληθώρα κοινωνικών πληροφοριών. Η επικοινωνία με τους άλλους είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής και των σχέσεων, καθώς βοηθά να ερμηνεύουμε και να αντιδρούμε στα συναισθήματα των άλλων. Αυτό μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε κατάλληλα και να οικοδομήσουμε βαθύτερες, πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους φίλους μας, την οικογένεια μας και τους αγαπημένους μας. Εν κατακλείδι, τα συναισθήματα μπορούν να μας παρακινήσουν να δράσουμε με συγκεκριμένους τρόπους και να μας δώσουν τα εργαλεία και τους πόρους που χρειαζόμαστε για να αλληλοεπιδράσουμε ουσιαστικά με τον κοινωνικό μας περίγυρο.
Τα συναισθήματα αντανακλούν τη διάθεση και τις σκέψεις του εσωτερικού μας κόσμου. Μας συνδέουν με κάτι που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια παρά μόνο να το αισθανθούμε. Έλκουμε αυτό που χαιρόμαστε ή φοβόμαστε, αυτό που απορρίπτουμε, που προσδοκούμε, ή ακόμη και τις ενοχές μας. Μπορούμε να πούμε ότι οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας μέσω συναισθημάτων παίρνουν ενεργειακή μορφή που γίνονται πραγματικότητα. Όταν τα παρατηρούμε και δεν τα κρίνουμε γεμίζουν την καθημερινότητα με επικοινωνία και πληρότητα. Μη φοβάστε τα έντονα συναισθήματα αλλά μάθετε να τα διαχειρίζεστε με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο προς όφελος σας.Άλλωστε η ζωή είναι μια πρόκληση, που απαιτεί τόλμη και θάρρος.
Το καθένα έχει το δικό του κίνητρο, χρώμα, ύφος, ήχο και τόνο, αλλά όλα μαζί μας δίνουν την αίσθηση της ύπαρξης, της σκέψης του δημιουργικού μυαλού.

Δέσπω

photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •