Πρωτοποριακή μελέτη: Αποκαλύφθηκαν κρυμμένα θρεπτικά συστατικά στα αφεψήματα από βότανα

Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε διάφορα και προηγουμένως άγνωστα λιπίδια στα αφεψήματα βοτάνων, υποδηλώνοντας σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και ανοίγοντας δρόμους για περαιτέρω διατροφική έρευνα.

Τα λιπίδια σε ορισμένα αφεψήματα βοτάνων έχουν εντοπιστεί λεπτομερώς για πρώτη φορά, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη διερεύνηση της συμβολής τους στα οφέλη των τσαγιών για την υγεία.

Τα αφεψήματα από βότανα απολαμβάνονται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τη γεύση και το δροσιστικό τους αλλά και για ένα ευρύ φάσμα φημισμένων οφελών για την υγεία. Αλλά η πιθανή σημασία μιας κατηγορίας ενώσεων που ονομάζονται λιπίδια στα τσάγια έχει σχετικά ανεξερεύνητη. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο , με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Siddabasave Gowda και τον καθηγητή Shu-Ping Hui της Σχολής Επιστημών Υγείας, έχουν τώρα εντοπίσει 341 διαφορετικά μοριακά είδη από πέντε κατηγορίες λιπιδίων σε δείγματα τεσσάρων τύπων τσαγιού από βότανα. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό Food Chemistry .

Τα λιπίδια είναι μια ποικιλόμορφη συλλογή φυσικών ουσιών που μοιράζονται την ιδιότητα να είναι αδιάλυτα στο νερό. Περιλαμβάνουν όλα τα λίπη και τα έλαια που είναι κοινά συστατικά πολλών τροφίμων, αλλά γενικά δεν έχουν εξεταστεί ως σημαντικά συστατικά του τσαγιού.

Η ομάδα του Χοκάιντο επέλεξε τέσσερα τσάγια για την αρχική της ανάλυση: dokudami ( Houttuynia cordata , μέντα), kumazasa ( Sasa veitchii ), sugina ( Equisetum arvense , κοινή αλογοουρά) και yomogi ( Artemisia princeps , ιαπωνική μούφα).

Φαρμακευτικά Οφέλη και Αναλυτικές Τεχνικές
«Αυτά τα βότανα είναι εγγενή στην Ιαπωνία και καταναλώνονταν ευρέως ως τσάι από την αρχαιότητα λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων τους», λέει ο Gowda. Τα φαρμακευτικά οφέλη που αποδίδονται σε αυτά και σε άλλα αφεψήματα βοτάνων περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, αντιγλυκαιτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακά, αντιικά, αντιαλλεργικά, αντικαρκινογόνα, αντιθρομβωτικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιμεταλλαξιογόνα και αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Τα λιπίδια στα τσάγια διαχωρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν συνδυάζοντας δύο σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές που ονομάζονται υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης και φασματομετρία μάζας γραμμικής παγίδας ιόντων-Orbitrap.

Στην ανάλυση αποκαλύφθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στα λιπίδια των τεσσάρων τύπων τσαγιού, με κάθε τύπο να περιέχει ορισμένα γνωστά βιοενεργά λιπίδια. Αυτά περιελάμβαναν μια ξεχωριστή κατηγορία λιπιδίων που ονομάζονταν εστέρες λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας υδροξυλιπαρών οξέων (SFAHFAs), μερικά από τα οποία δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο παρελθόν σε φυτά. Τα SFAHFA που ανιχνεύονται στο τσάι θα μπορούσαν να είναι μια νέα πηγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία είναι βασικοί μεταβολίτες για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

«Η ανακάλυψη αυτών των νέων SFAHFAs ανοίγει νέους δρόμους για έρευνα», λέει ο Hui, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις λιπιδίων που βρίσκονται στα τσάγια είναι σε επίπεδα που αναμένεται να έχουν σημαντικές διατροφικές και ιατρικές επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Τα λιπίδια που ανακαλύφθηκαν περιελάμβαναν επίσης α-λινολενικό οξύ, ήδη γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, και αραχιδονικό οξύ που έχει συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Αυτές οι δύο ενώσεις είναι παραδείγματα μιας σειράς πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα τσάγια, μια κατηγορία λιπιδίων που είναι γνωστά για τα θρεπτικά τους οφέλη.

«Η αρχική μας μελέτη ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου των λιπιδίων στα αφεψήματα βοτάνων και των ευρειών συνεπειών τους στην ανθρώπινη υγεία και διατροφή», καταλήγει ο Gowda. «Θέλουμε τώρα να επεκτείνουμε την έρευνά μας για να χαρακτηρίσουμε τα λιπίδια σε περισσότερα από 40 είδη τσαγιού από βότανα στο εγγύς μέλλον».

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ιαπωνική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης και την Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί