Προστατέψτε την καρδιά σας από τον καύσωνα – Τα SOS για τις ζεστές μέρες

Ο ζεστός καιρός είναι σαν τεστ κοπώσεως για την καρδιά σας.

Μάλιστα, σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ο οργανισμός της μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς. Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με όσους έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους, τους ηλικιωμένους, τους παχύσαρκους και τους διαβητικούς, καθώς αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων δεν ανταποκρίνονται αρκετά γρήγορα στις μεταβολές θερμοκρασίας, κινδυνεύοντας έτσι να υποστούν θερμοπληξία, η οποία είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη ζωή τους.

Ο κίνδυνος για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας μπορεί να είναι σοβαρός, αναφέρει μιλώντας στο medicalxpress ο Δρ Λανς Μπέκερ, πρόεδρος στο Northwell Health.

Μια έκθεση του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δείχνει ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακά προβλήματα αυξήθηκαν τις ημέρες μετά την αύξηση των θερμοκρασιών. Και μια ανασκόπηση έρευνας του 2021 στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να αυξάνουν τον άμεσο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από θρόμβο, του πιο συνηθισμένου τύπου εγκεφαλικού.

Η ρύθμιση της θερμότητας στους ανθρώπους έχει να κάνει με τη ροή του αίματος. Ένα υγιές σώμα ρίχνει θερμότητα σπρώχνοντας αίμα στο δέρμα. Επίσης ιδρώνουμε, και καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, απομακρύνει περισσότερη θερμότητα.

Η Δρ Rachel M. Bond, διευθύντρια της καρδιολογικής κλινικής, στο Dignity Health στην Αριζόνα, είπε ότι όποιος έχει ιστορικό καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού ή παχυσαρκίας διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη. Ομοίως, το CDC προειδοποιεί ότι τα άτομα με διαβήτη, μπορεί να έχουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να δροσίζονται.

Τα SOS για τις ζεστές μέρες
Τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, αδυναμία, ναυτία και δροσερό, υγρό δέρμα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα υγρό πανί για να κρυώσει το σημείο του σώματος, όπως τα άκρα ή το μέτωπο. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε μία ώρα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Η θερμοπληξία είναι πιο σοβαρή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γρήγορο, δυνατό παλμό και κόκκινο, ζεστό, ξηρό δέρμα. «Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια επείγουσα ιατρική κατάσταση», είπε ο Μποντ και οι άνθρωποι θα πρέπει να καλέσουν άμεσα για βοήθεια.

Ενυδάτωση
Η ενυδάτωση βοηθά την καρδιά να αντλεί πιο εύκολα και βοηθά τους μύες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Η ακριβής ποσότητα υγρών που χρειάζεστε μπορεί να ποικίλλει. Η Bond συνήθως ενθαρρύνει τους ασθενείς της να πίνουν τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό την ημέρα, εκτός εάν έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις που θα τους περιόριζε. Όχι όμως αλκοόλ, καθώς μπορεί να σας αφυδατώσει.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Εάν δεν έχετε κλιματισμό ή δεν μπορείτε να φτάσετε σε ένα μέρος που έχει, η γιατρός συστήνει να πάρετε έναν ανεμιστήρα και ένα μπουκάλι ψεκασμού ή ένα υγρό πανί.

«Ο συνδυασμός του να κάθεσαι ακριβώς μπροστά σε έναν ανεμιστήρα και μετά είτε να ψεκάζεις λίγο νερό στο σώμα σου είτε να παίρνεις ένα κρύο πανάκι και να βάζεις νερό στο σώμα σου, θα σε βοηθήσει να δροσιστείς», είπε. «Αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πράγματα που κάνουμε στους ανθρώπους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών».

Προσοχή στα φάρμακα
Λόγω της επιπλέον πίεσης στα συστήματά τους, οι καρδιοπαθείς πρέπει να είναι επιμελείς όσον αφορά την τήρηση των φαρμακευτικών συνταγών. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να χρησιμοποιούν διουρητικά για να βοηθήσουν στην απαλλαγή του σώματος από την περίσσεια υγρών. Αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.

Προσέξτε τι τρώτε
Τις ζεστές ημέρες πρέπει να αποφύγετε τα βαριά γεύματα, λέει ο Μπέκερ. Όταν το σώμα σας καταπονείται, δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσετε ένα μεγάλο γεύμα που θα απαιτήσει περισσότερο αίμα στο πεπτικό σας σύστημα.

Οι γιατροί υπενθυμίζουν τακτικά στους ανθρώπους να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους νωρίς το μεσημέρι και τους ενθαρρύνουν να φορούν φαρδιά, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Ακόμη και στη ζέστη, η άσκηση είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία. Αλλά αν έχετε την επιλογή, μετακινήστε την προπόνησή σας σε εσωτερικό χώρο ή ξεκινήστε το κολύμπι.

Φροντίστε ο ένας τον άλλον
Η κοινωνική απομόνωση είναι η βασική αιτία πολλών από τους θανάτους από θερμοπληξία. Προτείνει λοιπόν, να ελέγξετε τους γείτονες, τους φίλους και τους συγγενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πείτε, “Θα κάνει πολύ ζέστη. Μπορώ να σας βοηθήσω;” Προσκαλέστε τους να μοιραστούν χρόνο σε έναν κλιματιζόμενο χώρο.

Και μη ξεχνάτε, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να ρωτήσετε κατά πόσο πρέπει να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή σας, καθώς και να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε ή να αποφεύγετε σε περίπτωση μεγάλων θερμοκρασιών.

healthstories/ photo pexels

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί