Προσοχή!!! Ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε σε φούρνο μικροκυμάτων

Υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται για πολλούς ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία της κουζίνας, αλλά υπάρχουν περιορισμοί. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι έως και επικίνδυνο να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων για κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα ή ακόμα και για το νερό!

Δείτε ποιες είναι οι 6 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

1. Αυγά με το κέλυφος

Υπάρχει κίνδυνος αν βάλετε αυγά με το κέλυφος στον φούρνο μικροκυμάτων. Τα αυγά με το κέλυφός τους στα μικροκύματα μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και έκρηξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα και τραυματισμούς.

2. Ωμές καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές παίρνουν την πικάντικη γεύση τους από την ένωση καψαϊκίνη – η οποία απελευθερώνεται αν ψηθούν ωμές στο φούρνο μικροκυμάτων.

Η καψαϊκίνη μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, οδηγώντας σε βήχα και κάποιες φορές σε δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, ο ατμός που παράγεται από το ζέσταμα πιπεριών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια.

3. Επεξεργασμένο κρέας

Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, λουκάνικα και χοτ ντογκ δεν πρέπει να ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αυτό ισχύει διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα συντηρητικών και νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να αντιδράσουν με την ακτινοβολία μικροκυμάτων και να παράγουν επιβλαβείς ενώσεις.

Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Lipids in Health and Disease, όταν τα επεξεργασμένα κρέατα θερμάνθηκαν στο φούρνο μικροκυμάτων, η παραγωγή προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης αυξήθηκε.

4. Κατεψυγμένο κρέας

Αν ξεχάσατε να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο, και το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων στη ρύθμιση “απόψυξη”, είναι κακή ιδέα για διάφορους λόγους.

Τα μικροκύματα δεν ξεπαγώνουν τα τρόφιμα ομοιόμορφα και το κατεψυγμένο κρέας μπορεί να παραμείνει παγωμένο σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες περιοχές μπορεί να αρκετά ζεστό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν διάφορες τροφιμογενείς ασθένειες.

Και από γευστική άποψη, το κατεψυγμένο κρέας στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα μια δυσάρεστη υφή, με ορισμένα μέρη να είναι ελαστικά ή σκληρά.

5. Σταφύλια

Αν και δεν νομίζουμε ότι θα έβαζε κανείς σταφύλια στα μικροκύματα, μην το κάνετε.

«Η τοποθέτηση των σταφυλιών στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη επειδή τα σταφύλια μπορεί να δημιουργήσουν μια φωτιά μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, η οποία μπορεί να βλάψει τη συσκευή και να δημιουργήσει έναν πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς»,αναφέρει διατροφολόγος Lisa Richards στο bestlifeonline.com.

Οι επιστήμονες στην πραγματικότητα μελέτησαν αυτό το φαινόμενο και διαπίστωσαν ότι συμβαίνει επειδή «τα μικροκύματα δημιουργούν «καυτά σημεία» ηλεκτρομαγνητισμού».

6. Νερό

Δεν είναι ασυνήθιστο να βάζετε μια κούπα νερό στο φούρνο μικροκυμάτων, αν φτιάχνετε τσάι ή ζεστή σοκολάτα και βαριέστε να χρησιμοποιήσετε τον βραστήρα. Το πρόβλημα είναι που βάζετε το νερό για να ζεσταθεί στα μικροκύματα.

Κανονικά όταν ζεσταίνουμε νερό, φτάνει σε σημείο βρασμού και αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες, δηλαδή το νερό μετατρέπεται σε ατμό. Αλλά εάν το νερό σας δεν έχει ακαθαρσίες, π.χ. χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό, θα μπορούσε μέχρι και να εκραγεί στο φούρνο μικροκυμάτων κυρίως εάν το βάλετε σε ένα δοχείο που είναι πολύ γυαλισμένο, δεν έχει γρατσουνιές, ή σε ένα καινούργιο φλιτζάνι.

Μπορεί να θερμανθεί το νερό πάνω από το σημείο βρασμού, χωρίς να αναβλύζει ορατά. Εάν στη συνέχεια μετακινήσετε το δοχείο ή προσθέσετε οτιδήποτε σε αυτό (π.χ. στιγμιαίο καφέ ή ένα φακελάκι τσαγιού), το νερό αρχίζει αμέσως να αναβράζει και θα αναβλύζει βραστό νερό παντού.

(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί