Προετοιμάζουν εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών για τον άνθρωπο… σε περίπτωση πανδημίας

Τί αναφέρει έρευνα

Καθώς οι πρώτες αναφορές μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από ζώο σε άνθρωπο αρχίζουν να εμφανίζονται στο τελευταίο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να προσαρμοστεί για να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει αυτό, αλλά μια νέα μελέτη εξετάζει ποια εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος στα σκαριά για να “προστατεύσουν” τον πληθυσμό εάν συμβεί ποτέ.

Έχουμε ήδη αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λήψεις , που έχουν απομείνει από προηγούμενες δοκιμές. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά θα ήταν κατά των πιο πρόσφατων στελεχών της γρίπης των πτηνών και πόσο γρήγορα θα μπορούσαμε να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες παραγωγής.

Οι ιολόγοι Flavio Faccin και Daniel Perez, από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ανέλυσαν τις τρέχουσες προσπάθειες προετοιμασίας για μια ανθρώπινη πανδημία που περιλαμβάνει τις τρέχουσες παραλλαγές της γρίπης των πτηνών – και έχουν εντοπίσει πολλές υποσχόμενες επιλογές για την ανάπτυξη εμβολίων.

«Αυτή η βαθιά εμβάθυνση στο τοπίο των εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών για ανθρώπους δείχνει ότι ο εμβολιασμός παραμένει η κύρια άμυνα ενάντια στην εξάπλωση αυτών των ιών », λέει ο Faccin.

Έως ότου η γρίπη των πτηνών μεταπηδήσει απευθείας από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, τα εμβόλια δεν θα παράγονται σε μαζική κλίμακα, αλλά οι επιστήμονες είναι απασχολημένοι με την τελειοποίηση διαφορετικών τύπων φαρμακευτικής προστασίας που θα είναι έτοιμα για χρήση εάν χρειαστεί, ισχυρίζονται.

«Η εξερεύνηση και η χρήση μιας ποικιλίας πλατφορμών εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ετοιμότητας για την πανδημία και τον μετριασμό της απειλής των ιών της γρίπης των πτηνών», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.

Οι Faccin και Perez εξέτασαν αδρανοποιημένα εμβόλια , τα οποία έχουν αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας νεκρές εκδόσεις του ιού από τους οποίους έχουν σχεδιαστεί να προστατεύουν. Σε δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε ποντίκια με τον ιό H5N1 , έχουν ήδη αποδειχθεί ότι προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας.

Στη συνέχεια, υπάρχουν ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια γρίπης (LAIV), τα οποία χρησιμοποιούν μια αδύναμη μορφή ιού για να προετοιμάσουν το σώμα να προφυλαχθεί από πιο σοβαρές μορφές. Αυτά τα εμβόλια δημιουργούν συνήθως μια πιο ολοκληρωμένη ανοσολογική απόκριση και έχουμε δει και πάλι ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τον H5N1 – συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης με χρήση πιθήκων .

Η ομάδα εξέτασε επίσης νεότερους τύπους τεχνολογίας εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων με σωματίδια τύπου ιού (VLP) που προσπαθούν και (ασφαλώς) μιμούνται πραγματικούς ιούς, καθώς και αγγελιοφόρο RNA (mRNA), τα οποία χρησιμοποιούν θραύσματα mRNA για να κατευθύνουν τα κύτταρα για να παράγουν πρωτεΐνες που ταιριάζουν με τον ιό που στοχεύεται.

Και εδώ, τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τους “ειδικούς” και έχουν ήδη γίνει περιορισμένες δοκιμές με ανθρώπους που συμμετέχουν.

Αν και δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, τονίζουν – ιδίως δεδομένου ότι η γρίπη των πτηνών H5N1 σκοτώνει τους μισούς ανθρώπους που μολύνει – η έρευνα για τα εμβόλια που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντική. Η ανάπτυξη αυτών των εμβολίων, εάν χρειαστεί, θα συνεχίσει να απαιτεί συνεργασία σε πολλές διαφορετικές χώρες και οργανισμούς, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εργάζεται για να εξασφαλίσει .

«Οι υποτύποι H5N1, H7N9 και H9N2 του ιού της γρίπης των πτηνών αποτελούν διπλή απειλή, προκαλώντας όχι μόνο σημαντικές οικονομικές απώλειες στην παγκόσμια πτηνοτροφική βιομηχανία, αλλά και επιτακτική ανησυχία για τη δημόσια υγεία λόγω τεκμηριωμένων περιστατικών διάχυσης και ανθρώπινων κρουσμάτων», λέει ο Faccin.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Human Vaccines & Immunotherapeutics .

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί