• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρέπει να το γνωρίζουμε: Τι συμβαίνει όταν ακουμπήσει μύγα το φαγητό μας

Πρέπει να το γνωρίζουμε: Τι συμβαίνει όταν ακουμπήσει μύγα το φαγητό μας

fly
Καλοκαιράκι και οι μύγες βρίσκονται παντού.

Οι μύγες μας περιτριγυρίζουν και δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται στο τραπέζι μας την ώρα που θέλουμε να φάμε.

Υπάρχουν εκείνοι που αηδιάζουν όταν μια μύγα ακουμπήσει το φαγητό τους και το πετάνε (η μειοψηφία), αλλά οι περισσότεροι απομακρύνουν τη μύγα και συνεχίζουν το γεύμα τους.

Οι μύγες όμως μολύνουν το φαγητό μας με τις ουσίες που είχε το τελευταίο τους γεύμα, όπως μας πληροφορεί το dokari.gr. Δείτε τι κακό μπορούν να προκαλέσουν:

Μπορούν να κάνουν εμετό στο φαγητό μας: Το σχήμα του στόματος της μύγας της επιτρέπει να μετατρέψει οποιοδήποτε γεύμα σε υγρό. Έτσι όταν ακουμπάνε την τροφή μας, αφήνουν σάλιο ή ακόμα και εμετό, το οποίο θα μπορούσε να περιέχει οτιδήποτε έχουν φάει πριν (πχ. Σάπιο κρέας ή περιττώματα).

Μπορούν να γεννήσουν αυγά στο γεύμα μας: Η τροφή μας μπορεί να γίνει η ιδανική… φωλιά για τις μύγες. Ειδικά θα έχεις παρατηρήσει πως οι μύγες μαζεύονται στα αποφάγια και εκεί μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους και το φαγητό να γεμίσει με βακτήρια που μπορούν ακόμα και να μας δηλητηριάσουν. Οπότε θυμήσου να καλύψεις το φαγητό σου, την επόμενη φορά που θα το αφήσεις για λίγο έξω.

Τα πόδια και τα φτερά τους μπορούν να μετατρέψουν το φαγητό σας σε μια φωλιά βακτηρίων: Ξέρουμε ήδη ότι αυτά τα έντομα είναι γεμάτα με βακτήρια. Αλλά γνωρίζατε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός μικροβίων μπορεί να βρεθεί στο εξωτερικό του σώματός τους; Σύμφωνα με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Nanyang, κάθε βήμα της μύγας στο φαγητό, μπορεί να αφήσει πίσω μία «αποικία» μικροβίων. Αυτό σημαίνει πως ότι αγγίζουν μπορεί να μολυνθεί πολύ.

Μπορούν να μεταφέρουν περισσότερες από 60 ασθένειες: Οι μύγες μπορούν να μεταδώσουν τουλάχιστον 65 διαφορετικές ασθένειες στον άνθρωπο, καθώς μεταφέρονται από τα σκουπίδια στα τρόφιμά μας. Μερικές από αυτές είναι: δυσεντερία, διάρροια, χολέρα, ακόμη και λέπρα. Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που μπορούν να υποφέρουν από τις μύγες, καθώς μπορούν να μολύνουν και ζώα, όπως κοτόπουλα ή χοίρους.

photo unsplash