Πρέπει να ανησυχούμε αν εμφανίζουμε μελανιές; Πότε δημιουργούνται

Έχετε έναν ανεξήγητο μώλωπα; Μελανιά σε απίθανο μέρος; Ένας μώλωπας που φαίνεται να χειροτερεύει παρά να βελτιώνεται;


Ένας μώλωπας είναι αυτό που συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία καταστραφούν, επιτρέποντας στο αίμα να διαρρεύσει στους ιστούς κάτω από το δέρμα. Μπορείτε συνήθως να πάρετε μια ιδέα για το πόσο χρονών (και κοντά στην επούλωση) είναι ένας μώλωπας από το χρώμα: οι μώλωπες είναι συχνά κόκκινοι όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά, αλλά μέσα σε μια ή δύο ημέρες, η αίμη που δίνει στο αίμα το χαρακτηριστικό χρώμα του θα σπάσει. και ο μώλωπας θα φαίνεται μπλε-μωβ ή ακόμα και μαύρος. Αργότερα, καθώς αυτή η αίμη μεταβολίζεται σε διαφορετικές ενώσεις, ο μώλωπας θα γίνει τελικά πράσινος, μετά κίτρινος ή ανοιχτό καφέ, ειδικά σε πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα. Το σώμα είναι απολύτως ικανό να φροντίζει μόνο του τέτοιου είδους μώλωπες.

Πότε λοιπόν πρέπει να ανησυχείτε; «Όταν δεν έχετε χτυπήσει, αλλά εξακολουθείτε να παρατηρείτε μελανιές να εμφανίζονται στο σώμα σας χωρίς λόγο ή εξήγηση, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό», λέει η Nicole Scully, προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της Leukemia Care. «Είναι επίσης λογικό να είμαστε σε εγρήγορση για άλλα συμπτώματα, όπως ασυνήθιστη αιμορραγία, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και υπερβολική κόπωση, καθώς και νέους και ανεξήγητους πόνους».

Εάν οι μώλωπες σας εμφανίζονται ως επί το πλείστον στα σημεία που θα περιμένατε να έχετε χτυπήσει – όπως οι κνήμες και οι αγκώνες – είναι λιγότερο ανησυχητικό από τους μώλωπες στον κορμό ή σε άλλες περιοχές των μαλακών ιστών. Ομοίως, εάν ένας μώλωπας είναι ασυνήθιστα σκοτεινός ή φαίνεται να αυξάνεται αντί να ξεθωριάζει, θα μπορούσε να είναι το σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος.

«Οι μώλωπες που εμφανίζονται ως σύμπτωμα λευχαιμίας, για παράδειγμα, μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος από μικρό έως σαν ένα πιάτο δείπνου και σε βαθύ μοβ χρώμα», λέει η Scully. «Αυτά που είναι μικρότερα μπορούν συχνά να εμφανιστούν και σε ασυνήθιστα μέρη. Εάν δεν μπορείτε να εξηγήσετε τον λόγο πίσω από τους μώλωπες σας και αντιμετωπίζετε κάτι παρόμοιο, ειδικά μαζί με τα άλλα συμπτώματα που αναφέρονται πιο ευρέως, τότε θα ήταν η ώρα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να ζητήσετε μια εξέταση αίματος».

Τι γίνεται όμως με τους μώλωπες γενικότερα; Εάν έχετε την τάση να μελανιάζετε εύκολα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα τριχοειδή σας αγγεία είναι πιο εύθραυστα από το κανονικό – κάτι που προκύπτει με την ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα πράγματα. Φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών, των αραιωτικών του αίματος και των αντιφλεγμονωδών μπορεί να οδηγήσουν σε ευκολότερους μώλωπες, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα παυσίπονα που δεν συνταγογραφούνται όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη. Εάν δεν παίρνετε κανένα από αυτά, οι μώλωπες μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, που κυμαίνεται από αναιμία έως υποσιτισμό. Οι απλούστερες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι οι βιταμίνες C και K – τα φυλλώδη χόρτα και ορισμένα είδη σταυρανθών λαχανικών είναι άφθονα και στα δύο, οπότε σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο σπανάκι ή σπαράγγια στο πρωινό σας για μια απλή λύση. Πιο σοβαρά, οι μώλωπες μπορεί να είναι σύμπτωμα υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ: το αλκοόλ δρα ως αγγειοδιασταλτικό, κάνοντας τα αιμοφόρα αγγεία μεγαλύτερα και σημαίνει ότι είστε πιο επιρρεπείς σε μώλωπες ενώ πίνετε – αλλά οι πιο σοβαροί μώλωπες μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα εκφυλισμού της ηπατικής λειτουργίας. Ο υπερβολικός ήλιος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας τους μώλωπες, ενώ το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει αγγειοσυστολή ή στένωση των αιμοφόρων αγγείων, που σημαίνει ότι οι μώλωπες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Οι μώλωπες μπορεί να είναι μέρος της καθημερινής ζωής, αλλά –όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα– και μόνο η επίγνωση των τάσεων του σώματός σας μπορεί να σας προειδοποιήσει όταν κάτι πάει στραβά.

(με πληροφορίες από the guardian / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί