Πότε ξεκινήσατε το κάπνισμα; Η απάντηση θα σας αποκαλύψει πόσο κινδυνεύετε από διαβήτη

Με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, σχετίζεται η επιβλαβής συνήθεια του καπνίσματος.


Η έκθεση του εμβρύου στον καπνό καθώς και η έναρξη του καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα ευρήματα αφορούν την ήδη υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, η οποία έχει ήδη αναγνωρίσει το κάπνισμα ως σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη μεταβολική νόσο, αποδίδοντας στους καπνιστές 30-40% μεγαλύτερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Στην παρούσα έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου για σχεδόν 476.000 ενήλικες χωρίς διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 κατά την εγγραφή τους στη μελέτη. Ακόμη, διερεύνησαν κατά πόσο οι υγιεινές συνήθειες κατά την ενήλικη ζωή, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, επηρέασαν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, τα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. κατά:


22% για τα άτομα που εκτέθηκαν στον καπνό πριν από τη γέννησή τους
200% (διπλάσιος κίνδυνος) για την έναρξη καπνίσματος στην παιδική ηλικία
57% για όσους ξεκίνησαν το κάπνισμα ως έφηβοι και
33% για άτομα που άρχισαν να καπνίζουν στην ενήλικη ζωή.
Τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από τους συμμετέχοντες, είχαν εκείνοι που είχαν γενετική προδιάθεση για τη νόσο και όσοι ξεκίνησαν το κάπνισμα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε στα άτομα τα οποία ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν αποδεικνύεται αιτιώδεις συνάφεια. Επιπλέον, τα στοιχεία για την έκθεση στον καπνό προέρχονται από αυτο-αναφορές, επομένως ενδέχεται να είναι ελλιπή λόγω κακής μνήμης.

(Μ επληροφορίες από oloygeia. gr/ photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί