Πότε τα αυγά γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μας;

Συμβουλές για το σωστό μαγείρεμα των αυγών έδωσαν Ρώσοι ειδικοί, που προειδοποιούν πως υπάρχουν κίνδυνοι αν δεν μαγειρευτούν όπως πρέπει.

Προειδοποίηση για το σωστό μαγείρεμα των αυγών εξέφρασαν Ρώσοι ειδικοί, επισημαίνοντας πως αν δεν μαγειρευτούν σωστά και καταναλωθούν, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο σώμα.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τα αυγά που έχουν μαγειρευτεί περισσότερο από όσο πρέπει, είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα αυγά δεν πρέπει να βράζονται για παραπάνω από 10 λεπτά, ενώ μετά πρέπει να τοποθετούνται σε κρύο νερό. Αν βράσουν για παραπάνω ώρα, μια μπλε-πράσινη ουσία ίσως εμφανιστεί στον κρόκο.

Αυτό όπως λένε, είναι σημάδι πως περιέχουν ουσίες, οι οποίες είναι τοξικές για το ανθρώπινο σώμα, συγκεκριμένα θειούχο σίδηρο, το οποίο δημιουργείται ταχύτατα στο αυγό και δεν θα πρέπει να καταναλωθεί.

Οι κίνδυνοι από τα ωμά αυγά

Όσον αφορά τα ωμά αυγά, μπορεί να περιέχουν βάκιλο σαλμονέλας, που προκαλεί οξεία εντερική δηλητηρίαση.

Τα άτομα που πίνουν ωμά αυγά, διατρέχουν επίσης κίνδυνο αφυδάτωσης και νεφρικής ανεπάρκειας.

Επίσης, τα αυγά στα σούπερ μάρκετ μπορεί να περιέχουν αντιβιοτικά ή νιτρικά άλατα, τα οποία προστίθενται στη διατροφή των πουλερικών. Αυτές οι ουσίες καταστρέφουν την εντερική μικροχλωρίδα και ευθύνονται για την αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών.


sputnik/photo unsplash