Πότε μαθαίνουμε καλύτερα, όταν πληκτρολογούμε ή όταν γράφουμε; Τι έδειξε μελέτη

Καθώς οι ψηφιακές συσκευές αντικαθιστούν σταδιακά το στυλό και το χαρτί, η λήψη σημειώσεων με το χέρι γίνεται όλο και πιο ασυνήθιστη στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Η χρήση πληκτρολογίου συνιστάται επειδή είναι συχνά πιο γρήγορη από τη γραφή με το χέρι. Ωστόσο, η γραφή με το χέρι έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την ορθογραφία και την ανάκληση μνήμης.

Για να ανακαλύψουν εάν η διαδικασία σχηματισμού γραμμάτων με το χέρι είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, ερευνητές στη Νορβηγία ερεύνησαν τώρα τα υποκείμενα νευρωνικά δίκτυα που εμπλέκονται και στους δύο τρόπους γραφής.

«Δείχνουμε ότι όταν γράφουμε με το χέρι, τα μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου είναι πολύ πιο περίτεχνα από ό,τι όταν γράφουμε σε πληκτρολόγιο», δήλωσε η καθηγήτρια Audrey van der Meer, ερευνήτρια εγκεφάλου στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology .

«Είναι γνωστό ότι μια τέτοια έντονη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό μνήμης και για την κωδικοποίηση νέων πληροφοριών και, ως εκ τούτου, είναι ευεργετική για τη μάθηση».

Το στυλό είναι πιο δυνατό από το πληκτρολόγιο

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος από 36 φοιτητές πανεπιστημίου, στους οποίους ζητήθηκε επανειλημμένα είτε να γράψουν είτε να πληκτρολογήσουν μια λέξη που εμφανιζόταν σε μια οθόνη. Όταν έγραφαν, χρησιμοποιούσαν ένα ψηφιακό στυλό για να γράφουν με γράμματα απευθείας σε μια οθόνη αφής. Κατά την πληκτρολόγηση χρησιμοποιούσαν ένα μόνο δάχτυλο για να πατήσουν πλήκτρα σε ένα πληκτρολόγιο.

Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα υψηλής πυκνότητας, τα οποία μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας 256 μικρούς αισθητήρες ραμμένους σε ένα δίχτυ και τοποθετημένους πάνω στο κεφάλι, κατέγραφαν για πέντε δευτερόλεπτα για κάθε προτροπή.

Η συνδεσιμότητα διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου αυξήθηκε όταν οι συμμετέχοντες έγραφαν με το χέρι, αλλά όχι όταν πληκτρολογούσαν.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι οπτικές και κινητικές πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω επακριβώς ελεγχόμενων κινήσεων των χεριών κατά τη χρήση ενός στυλό συμβάλλουν εκτενώς στα μοτίβα συνδεσιμότητας του εγκεφάλου που προάγουν τη μάθηση», είπε ο van der Meer.

Κίνηση για τη μνήμη

Αν και οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ψηφιακά στυλό για γραφή, οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι τα ίδια όταν χρησιμοποιούν ένα πραγματικό στυλό σε χαρτί.

«Δείξαμε ότι οι διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα σχετίζονται με τον προσεκτικό σχηματισμό των γραμμάτων όταν γράφουμε με το χέρι, ενώ κάνουμε περισσότερη χρήση των αισθήσεων», εξήγησε ο van der Meer.

Αντίθετα, η απλή κίνηση του επαναλαμβανόμενου χτυπήματος ενός πλήκτρου με το ίδιο δάχτυλο είναι λιγότερο διεγερτική για τον εγκέφαλο.

«Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα παιδιά που έχουν μάθει να γράφουν και να διαβάζουν σε ένα τάμπλετ, μπορεί να δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν τα γράμματα που αντικατοπτρίζουν το ένα το άλλο, όπως το «b» και το «d». Κυριολεκτικά δεν έχουν νιώσει με το σώμα τους πώς είναι να δημιουργείς αυτά τα γράμματα», είπε ο van der Meer.

Μια πράξη εξισορρόπησης

Τα ευρήματά τους καταδεικνύουν την ανάγκη να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να χρησιμοποιούν στυλό, αντί να πληκτρολογούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είπαν οι ερευνητές. Οι κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές λαμβάνουν τουλάχιστον μια ελάχιστη χειρόγραφη οδηγία θα μπορούσαν να είναι ένα επαρκές βήμα. Για παράδειγμα, στην αρχή του έτους, η εκπαίδευση στη γραφή με γράμματα έχει εφαρμοστεί εκ νέου σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης σημαντικό να συμβαδίζουμε με τις συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, προειδοποίησαν.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι μαθητές μαθαίνουν περισσότερα και θυμούνται καλύτερα όταν παίρνουν χειρόγραφες σημειώσεις διαλέξεων, ενώ η χρήση υπολογιστή με πληκτρολόγιο μπορεί να είναι πιο πρακτική όταν γράφετε ένα μεγάλο κείμενο ή δοκίμιο», κατέληξε ο van der Meer.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί