Πως το μπάνιο σε κρύα θάλασσα επηρεάζει το σώμα μας

5 σημαντικοί τρόποι με τους οποίους το μπάνιο σε κρύα νερά επηρεάζει τον οργανισμό μας. Τους γνωρίζατε;

1.  Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η ξαφνική μετάβαση από τη ζέστη στο κρύο, αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο σοκ για το σώμα μας.

Επιστήμονες που παρακολούθησαν ανθρώπους που βουτούσαν σε κρύα νερά για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα, είδαν πως υπήρχε σημαντική αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα “όπλα” του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στο ότι το κρύο νερό αποτελεί έναν ήπιο στρεσογόνο παράγοντα, κάτι που οδηγεί στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Γινόμαστε πιο χαρούμενοι

Αρκετοί χειμερινοί κολυμβητές είναι συνεχώς χαμογελαστοί, κι όχι γιατί…. το χαμόγελο έχει παγώσει πάνω τους. Για την διάθεση αυτή ευθύνονται οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικά παυσίπονα και αντικαταθληπτικά.

Παρεμπιπτόντως, έκρηξη ενδορφινών δεν έχουμε μόνο όταν κάνουμε μπάνιο σε κρύο νερό, αλλά και όταν πονάμε ή ερχόμαστε σε οργασμό.

Το κρύο ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την ανασυγκρότησή μας.

Και αυτό μπορεί να πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Οι εν λόγω νευροδιαβιβαστές αναλαμβάνουν να μας κρατούν χαρούμενους. Από τη μία πλευρά λοιπόν έχουμε τις ενδορφίνες, ενώ από την άλλη έχουμε και τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Και όλα αυτά κάνουν “πάρτυ” όταν εμείς βουτάμε στην κρύα θάλασσα!

3. Βελτίωση της σeξουαλικής μας ζωής

Ερευνητές μελέτησαν άτομα που καθημερινά έκαναν κρύο ντους. Αυτό που διαπίστωσαν, ήταν πως τα επίπεδα τεστοστερόνης και τα οιστρογόνα στις γυναίκες είναι υψηλά. Το κρύο νερό δηλαδή ανεβάζει τη libido!

4. Αποτελεσματικότερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα

Το αίμα κυκλοφορεί ανεμπόδιστα μέσα στα τριχοειδή μας αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες. Παράλληλα, γίνεται μια εξαιρετική απολέπιση στο δέρμα μας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως βοηθά και στη μείωση της κυτταρίτιδας.

5. Κάψιμο θερμίδων

Αν με το κολύμπι καίμε θερμίδες, με το κολύμπι στην κρύα θάλασσα καίμε τουλάχιστον τις διπλάσιες, διότι γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ζεσταθούμε, με αποτέλεσμα το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες.


photo unsplash