Πώς θα καταλάβετε ότι τα ψάρια δεν είναι φρέσκα

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αλλοιώνονται εύκολα. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να ξέρετε αν είναι φρέσκα όταν τα αγοράζετε ή 3-4 ημερών.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μαρτυρούν αν το ψάρι ή τα θαλασσινά είναι φρέσκα ή μπαγιάτικα.

Ας δούμε πια είναι αυτά:

  • Πιάστε το ψάρι από το κεφάλι. Αν το σώμα του λυγίζει είναι μπαγιάτικο, ενώ αν είναι φρέσκο παραμένει άκαμπτο.
  • Πιέστε το με το δάχτυλο: το κρέας του πρέπει να είναι σφριγηλό , να μη βουλιάζει και να επανέρχεται αμέσως ( αυτό δεν ισχύει για τον μπακαλιάρο, που όσο φρέσκος κι αν είναι έχει μαλακό κρέας).

Τι πρέπει να προσέχετε

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή και σε άλλες ενδείξεις καθώς συχνά τα ψάρια τοποθετούνται στο ψυγείο σε χαμηλή θερμοκρασία για να γίνουν δύσκαμπτα όπως τα φρέσκα.

  • Τα φρέσκα ψάρια όμως έχουν ευχάριστη οσμή ενώ τα μπαγιάτικα μυρίζουν και η επιφάνειά τους είναι γλοιώδης.
  • Τα βράγχια επίσης των φρέσκων ψαριών πρέπει να είναι υγρά και να έχουν ένα ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα.
  • Αν είναι στεγνά, θαμπά ή καφετιά καλύτερα να τα αποφύγετε.
  • Τέλος, τα μάτια τους πρέπει να είναι λαμπερά και να εξέχουν ( στην αντίθετη περίπτωση είναι θολά και βουλιαγμένα.
  • Όταν καθαρίζετε τα ψάρια, αν είναι φρέσκα απολεπίζονται εύκολα και τα εντόσθια βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να διαλύονται.

Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή ή θαλασσινά ( μύδια, στρείδια, κυδώνια , κ.λ.π.) από τη στιγμή που πουλιούνται με κέλυφος πρέπει να είναι κλειστά και να δείχνουν σημάδια ζωής όταν προσπαθείτε να τα ανοίξετε.Ανοίγοντάς τα, η σάρκα τους πρέπει να είναι γερή και προσκολλημένη στο κέλυφος, υγρή και άοσμη.Για να διαπιστώσετε αν είναι ζωντανά και αν αντιδρούν, ρίξτε πάνω τους λίγες σταγόνες λεμόνι.

Μαλακόστρακα

Καβούρια, αστακοί, γαρίδες, πρέπει να έχουν ανοιχτό χρώμα, χωρίς μαύρες κηλίδες, πόδια στερεά προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα.
Οι ουρές τους επίσης πρέπει να είναι χαλαρές. Οι φρέσκες γαρίδες , τέλος, γλιστράνε εύκολα μέσα στο χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν μια αίσθηση ζέστης όταν βυθίζετε τα χέρι σας στο κιβώτιο που τις περιέχει ( αν δεν είναι στον πάγο).

(mothersblog. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί