• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ;

Πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ;

Η κατανάλωση καφέ είναι κομμάτι της καθημερινότητας για τους περισσότερους. Τί θα συμβεί, όμως, αν τυχόν τον παραλείψουμε μια μέρα;

Πολλοί λοιπόν αναφέρουν ότι θα νιώσουν ζαλισμένοι, ή μπορεί να έχουν και έντονο πονοκέφαλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη προκαλεί μερικές φυσικές αλλαγές στο σώμα μας, στις οποίες είναι εύκολο να εθιστούμε.

Αμέσως μετά την πρώτη γουλιά καφέ, η καφεΐνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας, προχωρώντας προς τον εγκέφαλό μας.

Εκεί μπλοκάρει την αδενοσίνη, έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή σύμφωνα με το National Academy of Sciences.

Έτσι απελευθερώνονται ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που έχουν διεγερτική δράση.

Απαιτούνται πέντε περίπου ώρες για να μειωθεί η ποσότητα της καφεΐνης στο σώμα μας στο μισό. Αυτό είναι και η εξήγηση στο γιατί μπορεί να επιθυμήσουμε έναν ακόμη καφέ μετά από μερικές ώρες.

Τα παραπάνω εξηγούν απόλυτα το γεγονός ότι αν παραλείψετε τον πρωινό καφέ δεν θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας, θα νιώθετε κουρασμένοι, νωθροί, ζαλισμένοι και σωματικά αδύναμοι, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2020 στο StatPearls.

Και μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνετε, τόσο πιο σοβαρή είναι η αλλαγή που θα βιώσετε. Ακόμη και η αποχή από μικρές ποσότητες – δηλαδή φλιτζάνι καφέ την ημέρα – επίσης οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε τον καφέ από τη ζωή σας. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση καφέ όχι μόνο είναι ασφαλής για τους περισσότερους (με εξαίρεση τις εγκύους και τις γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος), αλλά έχει και μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Συνεπώς, το ιδανικό είναι να καταναλώνετε καφέ με μέτρο, με την ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 400 mg καφεΐνης.


photo pexels