• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας εάν είστε πολλές ώρες στον υπολογιστή

Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας εάν είστε πολλές ώρες στον υπολογιστή

glasses pc
Οφθαλμίατρος συστήνει τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα μάτια σας εάν εκτίθεστε πολλές ώρες σε μια οθόνη, όπως είναι αυτή του υπολογιστή και του smartphone.

Το μπλε φως από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνό σας μπορεί να είναι επιβλαβές για τα μάτια σας και η οφθαλμίατρος, Μαρίνα Τσαρεγκορόντσεβα, εξηγεί πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους εάν βρίσκεστε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, όπως αναφέρει το sputnik.gr.

Η ειδικός συνέκρινε τη φωτεινότητα της οθόνης με την υπεριώδη ακτινοβολία και τόνισε πως όπως εφαρμόζουμε αντηλιακό για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τον ήλιο, πρέπει να προστατεύσουμε και τον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Συγκεκριμένα, η οφθαλμίατρος δήλωσε στο Prime:

«Εάν χρησιμοποιούμε το smartphone για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να έχουμε γυαλιά που εξουδετερώνουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, εξαλείφουν τις αντανακλάσεις στην οθόνη και αφαιρούν τον χρωματισμό του ιώδους και του μπλε φάσματος».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η κα Τσαρεγκορόντσεβα τόνισε ότι ειδικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν το κόκκινο φίλτρο για την εξουδετέρωση του μπλε φωτός θα μπορούσαν, επίσης, να είναι χρήσιμες.

Η οφθαλμίατρος προειδοποίησε ότι η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να είναι επιβλαβής για τους φυσικούς βιορυθμούς, καθώς καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που συνδέεται με τον ύπνο.

Ακόμα, η ειδικός συστήνει την αποχή από την οθόνη του smartphone και του υπολογιστή τουλάχιστον δύο ή τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.

Πρέπει, τέλος, να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ενυδατώνετε τα μάτια σας προκειμένου να αποφύγετε την ξηροφθαλμία.

photo unsplash