Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο της απόρριψης

Όλοι έχουμε την ανάγκη να μας προσέχουν στη ζωή μας.

Η προσοχή με τη μορφή της αναγνώρισης, της κατανόησης και της αποδοχής είναι ουσιαστική, για να μπορέσουμε να είμαστε καλά ψυχολογικά και σωματικά.

Συχνά όμως η επιθυμία για αποδοχή συνοδεύεται από το φόβο ότι δεν θα λάβουμε την κατανόηση και την αποδοχή, και έτσι υιοθετούμε μια στρατηγική, μέσω της οποίας κρύβουμε τον πραγματικό μας εαυτό, που μας απομακρύνει από αυτό που πραγματικά είμαστε.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Να θυμάστε ότι συμβαίνει σε όλους.

Η απόρριψη συμβαίνει σε όλους. Οι φίλοι μπορεί με τον καιρό να απομακρυνθούν, οι σχέσεις μπορεί να αλλάξουν και άνθρωποι στους οποίους έχετε επενδύσει μπορεί να σας απορρίψουν. Όμως υπενθυμίζοντάς σας ότι τα πράγματα δεν θα εμφανίζονται πάντα όπως θέλετε, ίσως να σας βοηθήσει και ο φόβος της απόρριψης να σας φανεί λιγότερο τρομακτικός.

Βρείτε τι προκαλεί τον φόβο.

Ίσως κάτι συνέβη στην παιδική ή ενήλικη ζωή σας και εσείς ασυνείδητα αναπτύξατε φόβο απόρριψης, για να μην το ξανασυμβεί ποτέ. Ίσως αυτό που πραγματικά φοβάστε είναι η αποτυχία ή η μοναξιά. Προσπαθήστε να καταλάβετε τη βασική αιτία, ώστε να μπορείτε να βρείτε πιο υγιεινούς τρόπους για να το επεξεργαστείτε.

Αντιμετωπίστε τον φόβο σας.

Ίσως να σκέφτεστε ότι δεν θα απορριφθείτε αν δεν βρεθείτε ποτέ εκεί έξω. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μάντεψε τι; Δεν πρόκειται να πετύχετε κάποια από τα πράγματα που θέλετε. Σας αξίζει να είστε χαρούμενοι. Για αυτό προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας.

Δείτε την απόρριψη σαν ένα μάθημα.

Πείτε ότι αφήνετε τον εαυτό σας να μπει σε μια σχέση και στη συνέχεια τελειώνει ή κάνετε αίτηση για δουλειά, αλλά δεν την παίρνετε. Πρόκειται να πληγωθείτε, αλλά αυτή η εμπειρία πιθανότατα θα σας διδάξει κάτι.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Είναι εύκολο να κατηγορήσετε τον εαυτό σας αφού βιώσατε την απόρριψη, να θεωρήσετε ότι ήταν δικό σας λάθος. Αντί να επικρίνετε και να μισείτε τον εαυτό σας, δοκιμάστε να τον αγκαλιάσετε και να τον αγαπήσετε περισσότερο.

govastileto/ photo pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.