Πώς επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία όταν κρατάμε κακιά στους ανθρώπους;

Όταν σκεφτόμαστε διαρκώς αρνητικά πράγματα και κρατάμε κακία στους ανθρώπους....

Όταν σκεφτόμαστε διαρκώς αρνητικά πράγματα και κρατάμε κακία στους ανθρώπους, πέρα από το ότι αισθανόμαστε διαρκώς θυμωμένοι, είμαστε και πιο ευάλωτοι σε δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις σε άλλους τομείς της ζωής μας.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι όταν σκεφτόμαστε διαρκώς ένα δυσάρεστο περιστατικό, δυσκολευόμαστε περισσότερο να το ξεπεράσουμε.

Και όταν αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύονται, μπορεί να καταλήξουμε να βιώνουμε αυξημένο στρες, ανησυχία, επιθετικότητα και αρνητισμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καταπίεση των συναισθημάτων μας, η επίρριψη των ευθυνών σε τρίτους και η αναμόχλευση των δυσάρεστων σκέψεων οδηγούν σε ακόμη πιο δυσάρεστα συναισθήματα.

Επιπλέον, όταν κρατάμε κακία, η σωματική μας υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί, εξαιτίας του χρόνιου στρες, που είναι ικανό να πλήξει την καρδιαγγειακή μας υγεία, το πεπτικό μας σύστημα, τη γονιμότητά μας, τον ύπνο μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Και φυσικά, υπάρχουν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες, που περιλαμβάνουν τις αϋπνίες, τις ημικρανίες, τους πόνους στο στομάχι, κλπ.

Ποιοι είναι οι υγιείς τρόποι να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση;

Οι πιο κλασικές στρατηγικές περιλαμβάνουν τη συζήτηση, την απόπειρα να βρεθεί μια λύση – για παράδειγμα, μέσα από την απολογία εκείνου που σας έβλαψε – ή να επιτευχθεί συνεννόηση. Και βέβαια, αν αισθάνεστε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν σας αφορά πλέον, έχετε κάθε δικαίωμα να δώσετε τέλος στη σχέση.

Άλλη μια στρατηγική είναι να παρατηρείτε αν αισθάνεστε καλύτερα ή χειρότερα όταν σκέφτεστε το θέμα που σας ενοχλεί. Στην πρώτη περίπτωση, προσπαθείτε να το «τακτοποιήσετε» μέσα σας. Στη δεύτερη ίσως κρατάτε κακία.

govastileto/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί